BIZIT 2022

Zabrinutost zbog moguće saradnje Facebook-Baidu

PCPress.rs ImagePoslednjih nekoliko meseci po internetu kruže price o ulasku Facebook-a na kinesko tržište putem saradnje s najvećim kineskim internet pretraživačem ‒ Baidu. Pristup Facebook-u u Kini je trenutno blokiran zbog stroge internet cenzure „štetnih sadržaja“  zbog političkih prilika. Mogućnost ulaska Facebook-a na kinesko tržište pokrenula je i rasprave u američkom Kongresu. Nekoliko senatora smatra kako će saradnja s Kinom uticati na slobodu govora i privatnost.

Iako ni Facebook ni Baidu nisu javno spomenuli saradnju, jedan senator je napisao pismo kineskoj strani. U pismu navodi kako se pokazalo da su društvene mreže veoma podložne uticajima i zloupotrebama vlada, pogotovo u poslednje vreme u arapskom svetu. On u pismu izražava zabrinutost i pita koje će korake kompanija preduzeti kako bi zaštitila svoje korisnike od zloupotreba kineske vlade.

Poslednjih nekoliko meseci Kina je pojačala kontrolu i cenzuru na internetu kada je otkriveno da su određeni aktivisti uz pomoć društvenih mreža pokušavali da organizuju proteste protiv kineske vlade. Sad je na internetu i blogovima blokirana svaka potraga koja sadrži reč protest. Ukoliko Facebook uđe na kinesko tržište, moraće da se povinuje i prilagodi tim pravilima.

Pročitajte i:  BBC sprema dokumentarac o Zakerbergu i stvaranju Facebooka

Sve ove glasine podgrejane su kad je osnivač Facebook-a, Mark Cukerberg prošlog meseca posetio Kinu. Tokom boravka u Pekingu sastao se s Robinom Lijem ‒ direktorom Baidu-a.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,