PC Press Studio

Zahtevanje od zaposlenih da uključe svoje web kamere je kršenje ljudskih prava, odlučio je holandski sud

Kada je kompanija Chetu sa sedištem u Floridi angažovala telemarketera u Holandiji, kompanija je zahtevala da zaposlenik uključi svoju web kameru.

PCPress.rs Image

Zahtev za nadzorom web kamerom je kršenje ljudskih prava

Zaposleni nije bio zadovoljan što ga prate „9 sati dnevno“, u programu koji je uključivao deljenje ekrana i striming njegove web kamere. Kada je odbio, otpušten je, prema javnoj sudskoj dokumentaciji (na holandskom), zbog onoga što je kompanija izjavila da je „odbijanje da radi“ i „nepotčinjenost“. Holandski sud se nije složio, već je zaključio da je držati uključenu web kameru, u suprotnosti sa poštovanjem privatnosti radnika. U svojoj presudi, sud ide toliko daleko da sugeriše da je zahtev za nadzorom web kamerom kršenje ljudskih prava. „Ne osećam se prijatno kada me kamera prati 9 sati dnevno. Ovo je zadiranje u moju privatnost i čini da se osećam zaista neprijatno. To je razlog zašto moja kamera nije uključena“, navodi se u komunikaciji anonimnog zaposlenog upućenoj Chetu-u u sudskom dokumentu.

Zaposleni sugeriše da ga je kompanija već nadgledala: „Već možete pratiti sve aktivnosti na mom laptopu, a ja delim svoj ekran”. Prema sudskim dokumentima, odgovor kompanije na tu poruku bio je otpuštanje zaposlenog. To je možda funkcionisalo u državi kao što je Chetuova matična država Florida, ali se ispostavilo da zakoni o radu funkcionišu malo drugačije u drugim delovima sveta. Zaposleni je izveo Chetua na sud zbog nepravednog otpuštanja, a sud je presudio u njegovu korist, što uključuje plaćanje sudskih troškova zaposlenog, zaostale plate, kaznu od 50.000 dolara i nalog da se ukloni klauzula o nekonkurentnosti zaposlenog.

Sud je odlučio da kompanija treba da isplati plate zaposlenima, neiskorišćene dane godišnjeg odmora, kao i niz drugih troškova. „Praćenje kamerom 8 sati dnevno je nesrazmerno i nije dozvoljeno u Holandiji“, konstatovao je sud u svojoj presudi, i dalje naglašava da je ovo praćenje protivno ljudskim pravima zaposlenih, citirajući Konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Ljudska prava i osnovne slobode; „(…) video nadzor zaposlenog na radnom mestu, bio on prikriven ili ne, mora se smatrati značajnim zadiranjem u privatni život zaposlenog (…), te stoga [sud] smatra da predstavlja mešanje u smislu člana 8. [Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda].“

Chetu se nije pojavio na sudu.

Izvor: Techcrunch

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,