Top50 Glas publike

Zahvaljujući Microsoftu, Chrome će brže učitavati novi tab i stranice

Microsoft radi na novoj funkciji za Google Chrome koja će poboljšati brzinu Chrome-ovih internih stranica na Windows, Linux, macOS i drugim desktop platformama.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će šire uvođenje započeti kasnije ove godine

Funkcija koristi caching za omogućavanje trenutnog učitavanja stranice kada se korisnici kreću između internih stranica (chrome://) browsera poput stranice novog taba. Microsoft je otkrio da radi na novom „keširanju koda“ za skripte preuzete preko chrome: //protocol. Nakon učitavanja i izvršavanja skripte, V8 može serializovati bajt kod interpretatora koji je generisan za tu skriptu. Kasnije, ako Blink kaže V8 da ponovo pokrene istu skriptu i obezbedi prethodno serializovani bajt kod, tada V8 može preskočiti početni korak raščlanjivanja i skripta se pokreće brže.

Ovo je važno za vreme učitavanja stranice, rekao je Microsoft. Browseri zasnovani na Chromium-u, poput Chrome-a, uključuju neke velike skripte na WebUI stranicama, a WebUI se koristi za neke uobičajene scenarije poput stranice novog taba. Koristeći prototip implementacije nove funkcije, Microsoft je primetio smanjenje od 11-20% za vreme do prve sadržajne boje na stranici novog taba. Funkcija je trenutno podrazumevano onemogućena i može se omogućiti pokretanjem pomoću  –enable-features=WebUICodeCache.

Pročitajte i:  Microsoft najavio novi AI alat za generisanje glasa

Pored toga, Google takođe radi na ispravci za svoj web browser koja će poboljšati brzinu učitavanja web stranica. Ova funkcija se naziva “back-forward cache” na desktopu i za neke korisnike uvodi se sa Google Chrome 92. Za one koji nisu upoznati, ova funkcija je već dugo dostupna na Androidu i omogućava korisnicima da stranice učitaju gotovo trenutno i kliknu na dugme „back“ ili „forward“. Ova funkcija pokušava da održi stranicu živom kada korisnik ponovo poseti istu stranicu putem navigacije kroz istoriju sesija (tasteri za back/forward buttons, history.back itd.). Kompanija je testirala ovu funkciju za desktop skoro dve godine i konačno je ušla u eksperimentalnu fazu, a neki korisnici su je dobili u Chrome-u 92. Očekuje se da će šire uvođenje započeti kasnije ove godine. Ako jedva čekate poboljšanja Chrome-ovog keširanja, možete ručno da uključite funkciju iz Chrome-ovog flags menija.

Izvor: Windowslatest

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,