Zakazan još jedan pokušaj preletanja Lamanša na letećoj dasci

Izumitelj Flyboard Air-a, Francuz Franky Zapata, pokušao je da 25. jula preko Lamanša pređe na svojoj letećoj dasci, a u čast 110. godišnjice od prvog avionskog leta između Francuske i Velike Britanije, ali je stigao samo do sredine kanala. Novi pokušaj zakazan jeza 3. avgust, te bi Zapata još jednom trebalo da se nađe iznad vodene površine Lamanša.

PCPress.rs Image

Ruta se nalazi između Sangatte i zaliva St Margaret, a prelazak bi trebalo da potraje oko 20 minuta, brzinom od 140 kilometara na sat. I nova akcija predstavlja veliki izazov, budući da je, prema rečima kreatora, potrebno između 50 i 100 sati treninga kako bi se korisnik samo uspravio na Flyboard Air dasci, te se uspešnost preletanja i dalje procenjuje na oko 30%. Daska sadrži pet turbo motora, od kojih svaki ima po 250 konjskih snaga, a mašina se sastoji iz tri dela – same daske, daljinskog upravljača i rezervoara koji onaj koji upravlja daskom nosi na leđima. To znači da Flyboard Air može da ostane u vazduhu samo 10 minuta, te će Zapata bar jednom u toku leta preko Lamanša morati da dopuni rezervoar.

Iako se radi o istoj ruti Zapata ističe da će stanica za punjenje ovog puta biti drugačija, a kako bi se izbegle komplikacije do kojih je došlo tokom prethodnog pokušaja. Problem je nastao upravo zbog stanice za punjenje, koju je Zapata promašio za nekoliko centimetara, pa će ovoga puta biti smeštena na većem brodu, što vlasti prethodnog puta nisu dozvolile. Ukoliko uspe u svom poduhvatu, Zapata će postati prvi čovek koji je preko Lamanša prešao na hoverboard-u, što će biti njegov drugi veliki uspeh nakon rekorda u najdužem letu na dasci iz 2016, kada je preleteo 2.252 metara.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,