BIZIT 23

Zakonom u UK dozvoljeno je gledanje televizije iza volana automobila koji se samostalno vozi

Vozačima u Velikoj Britaniji će efektivno biti dozvoljeno da gledaju televiziju dok su za volanom automobila koji se samostalno vozi, prema novim pravilima koje je objavilo Ministarstvo za transport zemlje. Iako je vozačima trenutno zabranjeno da gledaju „sadržaj koji se ne odnosi na vožnju“ na „aparatu za prijem televizije“, ovo pravilo bi se ukinulo pod određenim okolnostima kada predlozi stupe na snagu. Nova pravila bi trebalo da budu uvedena u britanski Zakon o putevima tokom leta, navodi BBC News. Inače, trenutno nema takvih vozila u Velikoj Britaniji.

PCPress.rs Image

Korišćenje mobilnog telefona u vožnji ostaje protivzakonito

Mogućnost gledanja televizije dolazi sa određenim ograničenjima. Automobil će morati da vozi sam u to vreme, a vozač mora biti spreman da ponovo preuzme kontrolu nad vozilom ako je potrebno. Važno je da će vozačima biti dozvoljeno da gledaju sadržaj samo „preko ugrađenog informativno-zabavnog uređaja u vozilu“. Ovde se misli da infotainment sistem može da prestane da prikazuje TV emisiju ili film kada je automobilu potrebna pažnja vozača, za razliku od telefona. Korišćenje ručnog telefona tokom vožnje, bez obzira na njegovu upotrebu, ostaće nezakonito.

Pročitajte i:  Honda će koristiti Teslin standard za punjenje EV u Severnoj Americi

Ali možda je najvažnije ograničenje to što se nova pravila primenjuju samo na automobile koji su registrovani kao samovozeći prema britanskim zakonima, a stranica na kojoj se navode takva vozila sada je prazna. Trenutno ne postoje samovozeća vozila koja su navedena za upotrebu u Velikoj Britaniji“. Međutim, u Odeljenju za saobraćaj optimistično smatraju da bi prva takva vozila mogla biti spremna za upotrebu „kasnije ove godine“, iako je tačan tehnički standard koji će automobil morati da postigne da bi se nazvao „samovozećim“ trenutno nejasan.

Međutim, predložena pravila jasno pokazuju da se „samostalna vožnja“ razlikuje od automobila sa „funkcijama potpomognute vožnje“, koje mogu da se nose sa nekim zadacima vožnje, ali ostavljaju vozača sveukupno odgovornim. Primeri za to uključuju tempomat i pomoć pri održavanju trake

Nova pravila su zamišljena kao privremena mera ispred punog regulatornog okvira koji bi trebalo da bude uveden 2025. Pored promene pravila o korišćenju ekrana, Zakon o autoputu se takođe ažurira kako bi se razjasnile važne razlike između samostalnog upravljanja vozilom i tehnologije za pomoć pri vožnji, a takođe će ponuditi više detalja o pravilima koja i dalje važe za vozača čak i kada je za volanom automobila koji samostalno vozi (kao što je u zakonskim granicama intoksikacije).

Pročitajte i:  Sedam velikih proizvođača automobila se udružuje na severnoameričkoj mreži za punjenje električnih vozila

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,