BIZIT 2022

Zanimljivo i (bes)korisno

Rolovana tastatura

30Nije telefon, ali će njegovu upotrebu svakako učiniti lakšim. LG Rolly Keyboard je tastatura namenja telefonima i tabletima koja može da se urola i spakuje, čime se olakšava njeno nošenje. Kada je umotana izgleda kao običan štapić, a kada se razmota, dobija se (skoro) standardna četvororedna tastatura, sa uobičajenim i funkcijskim tasterima. Napravljena je od čvrste i otporne plastike, a s telefonima i tabletima povezuje se preko Bluetooth‑a. Dozvoljava konektovanje s dva uređaja istovremeno, a aktivan uređaj bira se pritiskom na taster. Napajanje se ostvaruje putem jedne AAA baterije. Rolly Keyboard će se pojaviti na tržištu do Nove godine, a cena još nije poznata.

 

 

„Čvorište“ za pametne stvari

31Nakon što je nedavno preuzeo kompaniju SmartThings, Samsung užurbano izbacuje uređaje koji podržavaju ovu tehnologiju. SmartThings Hub predstavlja centralnu tačku koja povezuje uređaje i razmenjuje informacije i komande između njih, napaja se sopstvenom baterijom, a upravlja se putem mobilnog telefona.

Može da kontroliše različite uređaje, ne samo Samsung‑ove (ranije pomenuti SleepSense), već i drugih proizvođača, kao što su Philips Hue sijalice ili televizori sa Wi‑Fi konekcijom. Aktiviranjem odgovarajućih skript‑programa, SmartThings Hub može da prima informacije od tih uređaja i kada se steknu određeni uslovi, da im prosledi seriju predefinisanih komandi. Na primer, povezana kamera može da identifikuje ulazak određene osobe u kuću, da odmah nakon toga pokrene proceduru kuvanja kafe, uključi radio i podesi ga na omiljenu stanicu vlasnika. Time jedan običan dom postaje pametan i automatizovan. Cena ovog haba je 99 dolara.

Robot iz Ratova zvezda

32Ljubitelji Star Wars serijala dobili su još jednu zanimaciju – novog robota. Ne, nisu u pitanju R2‑D2 ni C3PO, već maleni sferični BB‑8 iz (buduće) Star Wars: The Force Awakens epizode. To je droid visine desetak centimetara koji možete da kontrolišete preko svog Android ili iOS telefona odnosno tableta. U zavisnosti od interakcije, BB‑8 može da reaguje na različite načine i tako pokaže svoj personality. Može nezavisno da „istražuje“ po kući, sluša i reaguje na vaš glas, snima i prikazuje virtuelni hologramski video i da se adaptivno ponaša (svoj obrazac ponašanja prilagođava vašoj ličnosti). Neki bi rekli da je to igračka, ali za ljubitelje „Ratova zvezda“, ovo je mali prijatelj i pratilac koga već danas mogu da naruče za 150 dolara.

 

 

 

Sija i snima

33LED sijalice veoma se razlikuju od običnih i štedljivih po načinu „proizvodnje“ svetla. Pošto se one zasnivaju na elektronskim komponentama koje se ne greju previše, otvaraju čitav novi svet za smišljanje novih ideja. Jedna od njih jeste da se u istom kućištu postavi i HD kamera za nadgledanje prostora. Spoj je idealan. LED elementi obezbeđuju dovoljno svetla (ekvivalent 60 W kod obične sijalice), kamera je postavljena praktično na plafonu i uz to skrivena, širokougaoni objektiv nadgleda veliku površinu u prostoriji, a sve to spakovano je u kućište sa standardnim E27 grlom. Snimljeni materijal šalje se u cloud odakle može da se pregleda putem mobilnog telefona. Ime ovog bundle proizvoda je Snap, proizvođač je Sengled, a u prodaji će se pojaviti tokom oktobra po ceni od 150 dolara.

Wi‑Fi usisivač

34Robotski usisivači nisu retkost – sve poznatije kompanije koje proizvode kućne aparate imaju ih u svojoj ponudi. Svi ti roboti mogu autonomno da usisavaju, ali možda je iznenađujuće da je jedna globalno nepoznata kompanija, Neato, prva predstavila mrežni usisivač – Botvac Connected. Ovaj robotski usisivač ima Wi‑Fi funkcionalnost i može da se kontroliše daljinski, putem mobilnog telefona ili tableta. Kontrola može da bude direktna (telefon je zamena za daljinski upravljač) ili posredna, aktiviranjem ranije predefinisanih skript‑programa. Usisivač može da radi u eko‑modu, kada baterija izdržava dva sata, dok u turbomodu usisava brže, ali je i radni vek baterije kraći (oko 90 minuta). U oba slučaja proizvođač tvrdi da je usisivač sposoban da pokupi svu prašinu veću od 0,3 mikrometara. Na tržištu će se pojaviti do kraja godine, a cena još nije poznata.

Opametnjivač

35Kako „opametiti“ kuću? Kupovina novih pametnih kućnih uređaja predstavlja najočigledniji (i najskuplji) odgovor, ali LG se pobrinuo za alternative – predstavili su Smart ThinQ senzor čiji je jedini zadatak da „glupim“ uređajima podari malo pameti. LG Smart ThinQ zasnovan je na otvorenoj platformi koju je AllSeen Alliance razvila za Internet of Things. Kada se prikači na kućni uređaj, Smart ThinQ senzor prikuplja informacije i prosleđuje ih aplikaciji instaliranoj na telefonu i tabletu. Ako za primer uzmemo veš‑mašinu, senzor može da meri temperaturu i vibracije i na osnovu njih prepozna kada je završen ciklus pranja i o tome obavesti korisnika. Datum početka prodaje i cena još uvek nisu poznati.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
eFakture