Započeo projekat digitalizacije telefonskih govornica u Beogradu

Kompanije Telekom Srbija i Strawberry Energy prošle nedelje pokrenule su poslovno-tehničku saradnju povodom digitalizacije telefonskih govornica radi boljeg iskorišćenja i modernizacije postojeće telekomunikacione infrastrukture.

PCPress.rs Image

Do kraja godine zamena 50 govornica

Projekat digitalizacije telefonskih govornica u Beogradu obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, tako da je u prvoj fazi, do kraja godine, predviđena zamena 50 govornica. Vrednost prve faze projekta je 2,5 miliona evra. Projekat je potpuno besplatan za građane Srbije i Telekom Srbija. Strawberry Energy je obezbedio kompletno finansiranje projekta potpomognut bankama i finansijskim institucijama.

PCPress.rs Image

Besplatni servisi

Zahvaljujući zajedničkom angažmanu ove dve kompanije, uz podršku Kabineta Premijerke Republike Srbije, Beograd će dobiti mrežu pametnih govornica koje će omogućiti svim građanima i posetiocima prestonice mnoštvo besplatnih servisa. Pametna telefonska govornica je višefunkcionalni uređaj koji, pored telefonskih poziva, nudi besplatni internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja i relevantan lokalni sadržaj. Ove govornice će na interaktivnom ekranu, osetljivom na dodir, pružati i informacije o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada. Ponuda usluga i servisa će se konstantno obogaćivati.

Pročitajte i:  Intervju: Život u pametnom gradu

PCPress.rs Image

„Strawberry Energy je bio prva, tada startap kompanija, čiju ideju je Telekom Srbija podržao kroz postavljanje pet solarnih punjača u pet gradova Srbije, a potom smo zajednički razvili koncept prenosivih, mini solarnih punjača. Ovaj novi projekat ima simbolički, ali i praktični značaj. Modernizacija govornica u simboličkom smislu pokazuje rešenost da Srbija postaje deo savremenih društava, a u praktičnom smislu modernizovane govornice će omogućiti građanima više funkcionalnosti od samog telefoniranja“, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk, nakon potpisivanja ugovora.

PCPress.rs Image

Miloš Milisavljević, generalni direktor Strawberry Energy, kompanije koja je pionir u razvoju Smart City IoT rešenja, izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da učestvuju u obogaćivanju ponude Beograda, čime se približava ponudi drugih svetskih metropola. „Zajedno sa kompanijom Telekom Srbija, koja od nastanka Strawberry-a podržava naš rad, lansiramo najnoviji proizvod – Pametnu telefonsku govornicu. Zahvalni smo premijerki Ani Brnabić i njenom kabinetu što su pružili podršku kroz program Serbia Creates i prepoznali značaj projekta digitalizacije telefonskih govornica“, izjavio je Miloš Milisavljević.

Facebook komentari: