Top50 Glas publike

Zaposleni koristili mrežu nuklearne elektrane za rudarenje kriptovaluta

Ukrajinske vlasti istražuju potencijalno kršenje bezbednosnog protokola u jednoj lokalnoj nuklearnoj elektrani, nakon što su zaposleni navodno koristili unutrašnju mrežu za povezivanje na internet kako bi rudarili kriptovalute.

PCPress.rs Image

Istragu vodi ukrajinska Tajna služba SBU koja na incident gleda kao na ugrožavanje državne bezbednosti, budući da se nuklearne elektrane smatraju kritičnim infrastrukturama. Tako se ispituje da li su potencijalni napadači opremu za rudarenje mogli da iskoriste kako bi ušli u sistem nuklearne elektrane, čime bi dobili osetljive informacije o načinima za odbranu i zaštitu ovakvih struktura u Ukrajini.

Incident se dogodio u julu u Južno-ukrajinskoj nuklearnoj elektrani koja se nalazi u blizini grada Južnoukrajinsk. Za sada nije poznato kako je zloupotreba otkrivena, ali je SBU 10. jula izvršio raciju u elektrani, te zaplenio sve uređaje koji su korišćeni za rudarenje. Oprema je pronađena u kancelarijama administrativnog odseka, te nije bila u vezi sa industrijskom mrežom.

PCPress.rs Image

Nekoliko zaposlenih je optuženo za umešanost u ovaj incident, ali još uvek nisu uhapšeni, a ovo nije prvi put da su zaposleni zloupotrebili pristup velikim količinama električne energije, budući da su u februaru 2018. godine u Ruskom nuklearnom centru zaposleni koristili superkompjuter kako bi došli do kriptovaluta.

Pročitajte i:  Veli – podrška kripto investitorima kroz mentorstvo i automatizaciju

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,