N Central domination

Zaštita radnih listova i zaključavanje polja u Excelu

Zaštita radnih listova od promena

PCPress.rs ImageKada kreirate radni list koji sa osetljivim podacima koje ne želite da neko drugi menja, možete da ga zaštitite od neautorizovanog menjanja. U Protect Sheet dijalogu možete da izaberete sve dozvoljene akcije koje će ostati na raspolaganju nad zaštićenim radnim listom korisnicima vaših Excel dokumenata. Unapred zadate podrazumevane dozvoljene opcije, npr. dozvoljavaju svima da selektuju polja, ali zabranjuju da brišu redove i kolone, menjaju formatiranje ili edituju scenarije vezane za radni list.

Da biste zaštitili radni list, otvorite Review tab, kliknite na Protect Sheet, a zatim odaberite opcije zaštite koje su vam potrebne i potvrdite s OK.

Zaključavanje polja

PCPress.rs ImageSledeći nivo zaštite jeste zaključavanje pojedinačnih ili grupisanih polja čije vrednosti i osobine ne smeju da se menjaju. Taj nivo zaštite zaključavanjem jači je od proste zaštite radnog lista jer sprečava bilo kog korisnika radnog lista da promeni kako sadržaj, tako i formatiranje samih polja. U novijim verzijama ova opcija podrazumevano je omogućena, pa je samo potrebno da se uključi.

Pročitajte i:  Apple-ov režim zaključavanja možda nije bezbedan za pretraživanje na mreži

Da biste zaključali polja, selektujte ih i kliknite desnim tasterom na selekciju, pa izaberite Format Cells iz kontekstnog menija. Pređite na Protection ribbon tab, odaberite prekidač Locked, pa potvrdite s OK.

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,