BIZIT 2022

Zašto je baterijski bekap neophodan za zaštitu računarske mreže vašeg pametnog doma?

Prodorom tehnologija koje naš dom pretvaraju u pametni dom, i naša zavisnost od aplikacija i glasovnih komandi kako bismo slušali omiljenu muziku, gledali omiljene programe na Internetu, promenili sobnu temperaturu ili osvetljenje, postala je višestruka.

PCPress.rs Image

Samim tim porasla je i potreba za snažnim dodatnim izvorom napajanja za uređaje kao što je ruter kako bismo obezbedili funkcionisanje i neprekidnu povezanost na Internet i bežični Internet, u slučaju nestanka napajanja iz gradske električne mreže.

Danas, Wi-Fi je jedna je od vodećih bežičnih tehnologija. Prema istraživanjima koja su vršena, gotovo dve trećine (64 odsto) ispitanika je reklo da ne mogu da zamisle život bez bežičnog Interneta više od jednog dana. To ima smisla, i pokazuje potrebu potrošača za tehnologijom pametnog doma koja uključuje sve osnovne kućne pogodnosti za koje je potrebna Internet veza: od automatske kontrole osvetljenja, grejanja, klima-uređaja do mašina za pranje i frižidera.

PCPress.rs Image

Osim tih „nasušnih” potreba savremene porodice, i bežični Internet i povezanost sa Internetom takođe su i sinonimi za zabavu. Tu su brojke još upadljivije – oko tri četvrtine (74 odsto) domaćinstava ima TV povezan na Internet. Dok s druge strane, postoje i korisnici spremni da se čak i odreknu usluga kablovskih TV operatora, pa se odlučuju za streaming usluge umesto toga.

Sistem za besprekidno napajanje (UPS) funkcioniše kao zaštita za skupe uređaje

Osim toga što obezbeđuje bekap napajanje, uređaj za besprekidno napajanje štiti naše uređaje od potencijalnih štetnih efekata preopterećenja napona koji mogu doći iz električne mreže. Šta su to preopterećenja napona? To su kratki porasti napona koji mogu oštetiti osetljive uređaje, kao što su zvučnici, TV aparati i ruteri. A znamo da bez rutera nemamo pristup Internetu. Najčešće nastaju u prirodi kao rezultat udara groma ili drugih vremenskih uslova, pa čak i kao posledica izvođenja komunalnih radova. Čak i aparati kao što su klima-uređaji i frižideri mogu izazvati preopterećenja zbog periodičnog načina rada.

Pročitajte i:  PowerIT konferencija 2022. u organizaciji Schneider Electric HUB

Jedan način zaštite jeste upotreba produžnih kablova koji imaju ugrađenu zaštitu protiv preopterećenja, pomoću kojih se mogu zaštiti i signali i veze koje dolaze putem računarske i telefonske mreže, antenskog kabla itd. Ali ove prenaponske zaštite ne mogu obezbediti rezervno napajanje u slučaju nestanka električne energije.

PCPress.rs Image

Drugi, sveobuhvatniji način jesu sistemi za besprekidno napajanje koji nude zaštitu od preopterećenja i u tom slučaju vam nije potreban poseban produžni kabl, ali nude i određeno vreme dodatnog napajanja vaših uređaja električnom energijom iz baterija koje poseduju. Lako ćete pronaći UPS sistem s više utičnica na koji možete priključiti ruter, TV i druge pametne uređaje, i smestiti ih u blizini vašeg sistema za kućnu zabavu. Savremeniji UPS sistemi imaju i USB ulaze koji omogućavaju punjenje pametnih telefona i tableta i u isto vreme ih štite od preopterećenja i održavaju povezanost kada nestane struje.

Dakle, možemo da zaključimo da UPS nije samo uređaj koji će omogućiti dodatno napajanje električnom energijom u slučaju nestanka napajanja iz gradske mreže, i neprekidnu povezanost na Internet, već je to i uređaj koji će se „žrtvovati” da zaštiti vaše mnogo skuplje kućne uređaje, kao i podatke koje imate na računaru čija se vrednost i važnost ne da tako lako izmeriti.

Pročitajte i:  Gde čuvate svoje podatke

Kako izabrati rezervnu bateriju za vaš dom

Da biste odabrali pravi uređaj za besprekidno napajanje, potrebno je da znate koje uređaje ćete na njega priključiti i kolika je njihova potrošnja. Zbir potrošnji svih uređaja daje ukupnu snagu koju UPS treba da ima. Naravno, poželjno je malo predimenzionisati zahteve za autonomijom (autonomija – vreme rada UPS-a nakon nestanka napajanja iz električne mreže), pošto se često pojave i dodatni uređaji koje bismo da priključimo na UPS.

Postoje tri glavna tipa UPS sistema:

Standby koji je prvenstveno namenjen korisnicima kod kuće i koji pruža zaštitu u slučaju kvara tako što napaja uređaje preko ugrađene baterije.

Line-interactive sa automatskim regulatorom napona (AVR) koji poboljšava kvalitet zaštite i može da reši problem šireg obima nestanaka struje bez uključivanja baterije.

Online koji pruža 100 odsto besprekidnu zaštitu, s nultim vremenom reagovanja baterije.

PCPress.rs Image

Najbolji način da odaberete pravi, odgovarajući uređaj za besprekidno napajanje APC by SCHNEIDER ELECTRIC jeste da se obratite nekom od APC by SCHNEIDER ELECTRIC partnera koji će vam savetima pomoći da sagledate sve vaše potrebe i ponuditi odgovarajući uređaj i postprodajnu podršku.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Najodrživiji modularni monofazni UPS prilagođen za Edge Computing

Možete i konfiguraciju napraviti putem online vodiča za odabir – UPS selektor gde lako možete pretražiti dostupne proizvode i informisati se o tehničkim karakteristikama, kao i da izaberete odgovarajući UPS u skladu sa svojim potrebama.

Na primer, kućni UPS može da bude veoma koristan jer uređaji koje svakodnevno koristimo za komunikaciju, zabavu i zaštitu mogu lako da se oštete u slučaju iznenadnog prekida napajanja ili promene napona. Tako UPS štiti kućne uređaje, kao što su ruteri, računari, bezbednosni sistemi, televizori, konzole za igre i mobilni uređaji i obezbeđuje njihov nesmetan rad.

Slično tome, vreme neaktivnosti na poslu izazvano prekidom napajanja može da ima značajne finansijske posledice po firmu ili organizaciju. Svake godine se gube na milijarde dolara zbog nestanaka struje, što je moglo da se izbegne korišćenjem UPS sistema.

Pomoću UPS Selektora Schneider Electric-akorisnici dobijaju personalizovane preporuke za izbor UPS uređaja koji u potpunosti ispunjava njihove potrebe i kod kuće i na poslu.

Putem niza pitanja, UPS Selektor određuje ukupnu potrošnju električne energije opreme korisnika i potom koristi obimnu bazu podataka da bi preporučio UPS koji odgovara zahtevima, potrebama, uređajima koje štiti i napaja. Od korisnika se ne očekuje nikakvo preterano tehničko znanje, dovoljno je da znate koji će uređaji biti priključeni i koliku autonomiju rada želite i UPS selektor će odrediti UPS po meri.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,