Zašto je visoko osvežavanje ekrana jedna od najvažnijih specifikacija telefona

Osvežavanje ekrana na telefonu dugo vremena bila je stvar kojoj su korisnici, ali i proizvođači telefona, poklanjali izuzetno malo pažnje. Međutim, brzina osvežavanja ekrana i te kako može da učini korišćenje telefona veoma prijatnim ili izuzetno neprijatnim iskustvom, bez obzira na to koliko su ostale specifikacije impresivne.

PCPress.rs Image

Mnogi jeftiniji telefoni poseduju sporije displeje sa osvežavanjem ekrana od 60Hz, dok oni bolji, poput Motorole edge 40 pro, mogu imati i znatno veću brzinu osvežavanja od 165Hz.

Brzina osvežavanja ekrana predstavlja jednu od ključnih specifikacija i korisnici telefona bi trebalo da obrate veću pažnju na ovu stavku pri kupovini narednog uređaja.

Šta je tačno brzina osvežavanja ekrana?

Prosto rečeno, u pitanju je mera koja označava koliko puta se promeni statična slika na ekranu (ili koliko frejmova ekran prikazuje) svake sekunde.

PCPress.rs Image

Displej sa osvežavanjem od 60Hz prikazuje 60 kadrova u sekundi, dok displej sa 165Hz osvežavanjem prikazuje 165 kadrova u sekundi.

Veća brzina osvežavanja stvara znatno prijatnije iskustvo gledanja sadržaja na ekranu.

Pročitajte i:  HONOR je lansirao HONOR 200 seriju koja donosi portretnu fotografiju studijskog kvaliteta

Šta je adaptivno osvežavanje ekrana?

Važno je napomenuti da brzina osvežavanja ekrana ne mora uvek da bude podešena na najviše.

Motorola edge 40 pro poseduje napredna podešavanja koja omogućavaju da se brzina osvežavanja ekrana automatski podešava vrsti sadržaja koji korisnik koristi kako bi uvek imao najbolji mogući prikaz slike.

Zašto je dobro imati visoku brzinu osvežavanja ekrana?

Ukoliko koristite aplikacije koje podržavaju brže osvežavanje ekrana, one će raditi fluidnije, posebno prilikom skrolovanja.

Svi koji uživaju u gejmingu, uz Motorolu edge 40 pro dobiće brojne prednosti u odnosu na telefone koji podržavaju sporije osvežavanje ekrana. Primera radi, uz 165Hz osvežavanje pOLED ekrana, u igrama kao što je Call of Duty Mobile, lakše je pogoditi mete u pokretu i brže reagovati u svakoj situaciji – što može napraviti razliku između života i smrti u gejming svetu.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući najnovijem Snapdragon 8 Gen 2 procesoru, brzoj memoriji (12/256GB)  i visokom osvežavanju ekrana, edge 40 pro nudi izuzetne performanse i značajnu energetsku efikasnost kako bi korisnici mogli da u svakom trenutku uživaju u omiljenom sadržaju bez potrebe za dodatnim punjenjem.

PCPress.rs Image

U slučaju da baterija ipak dođe u crvenu zonu, edge 40 pro podržava i brzo 125W punjenje koje pruža dovoljno energije za ceo dan korišćenja nakon samo 6 minuta punjenja, a baterija može biti potpuno puna za 23 minuta kako biste nastavili da gledate omiljeni film ili uživate u gejmingu.

Facebook komentari: