Top50 Glas publike

Zašto kineski tehnološki giganti prihvataju metaverzum uprkos državnoj volji?

Reklo bi se da se tehnološki giganti u Kini nalaze u nezavidnoj poziciji. Kako ne bi izgubili tržište moraju da se pojave sa metaverzumom, što se vlastima nikako ne sviđa.

PCPress.rs Image

Metaverzum je u modi

Platforma za video striming  Bilibili je izjavila da je spremna da razvije metaverzum. Ovo je treća kineska tehnološka kompanija koja je izjavila da ima mogućnosti ali i plan da učestvuje u kreiranju metaverzuma. Njihov plan je manje više definisan kao 3D prostor u kojem ljudi mogu virtuelno da komuniciraju. Chine Mobile, Chine Unicom i Chine Telecom su napravile zajednički projekat Metaverse Industry Committee, kao prvu kinesku industrijsku grupu koja je posvećena ovom konceptu.

U isto vreme vlada Kine putem medija upozorava na „ludilo na tržištu nastalo manijom metaverzuma“. Vlada poziva svoje kompanije da ostanu racionalne i da ne čine rizične poteze. Vlada upozorava da se ne ulaže novac u „nezreo“ koncept.

Iznenađenje je da se tehnološke kineske kompanije ne obaziru na ovakva upozorenja. Jasno je da ukoliko zakasne sa razvojem metaverzuma da će ispasti iz trke, a jednako je jasno da je za razvoj tako sofisticiranog softvera potrebno puno vremena i ulaganja.

Pročitajte i:  Sjedinjene Države razmatraju zabranu TikTok-a

Japan sa druge strane podstiče svoje kompanije da se uključe u metatrku. Stav Japana je da će industrija metaverza vredeti 800 milijardi dolara do 2024. godine. Zašto je onda stav kineske vlade tako čvrst? Mnogi smatraju da Kina ne želi da stavi na raspolaganje svoju električnu energiju metaverzumu. Neki čak vide da bi za metaverzum koji bi se koristio u Kini bilo potrebno toliko energije koliko ova država ne može da proizvede. Tako je isplivao stav da kineska vlada ne želi metaverzum jer u toj ideji vidi svoju energetsku krizu.

Izvor: TheStar

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,