Top50 Glas publike

Zašto manje memorije znači više u AMD-ovoj i Nvidijinoj borbi jeftinijih GPU-ova

Obično želite da vidite više u grafičkim karticama.

PCPress.rs Image

Ako vaša grafička kartica ima 4 GB VRAM ne može se koristiti za rudarenje

Više grafičkih jezgara, više memorije, više HDMI portova, više RGB sjaja i dodatnih funkcija, više svega. Ali u borbi za jeftiniji GPU koja se sprema između upravo najavljene Nvidia GeForce RTX 3050 od 249 USD i AMD Radeon RX 3050 od 199 USD, manje bi zapravo moglo značiti više za PC igrače. Ni Nvidia ni AMD nisu otkrili mnogo ozbiljnih tehničkih detalja o svojim novim pristupačpnijim grafičkim karticama, koje bi trebalo da izađu na tržište kasnije ovog meseca. Iz onoga što je otkriveno, očigledno je da će to biti grafičke kartice početnog nivoa, sposobne za pristojno igranje igara od 1080p sa skromnim grafičkim postavkama.

Očekivali bismo da će skuplji RTX 3050 možda biti brža opcija za igranje, gledajući poređenje sa starijim GTX 1650. Ali ne bi bilo iznenađujuće ako Radeon RX 6500 XT stigne u ruke više PC gejmera. Ne zbog niže cene, već zato što ima slabih 4 GB memorije zbog čega bi kartica bila sasvim nepoželjna po dolasku pre godinu dana. Sada bi to mogao biti njen spas. Postoji mnogo razloga zašto grafičke kartice trenutno koštaju toliko, a ti razlozi su evoluirali kako se pandemija širila. Ali jedna konstanta? Rastuća potražnja za kriptovalutama kao što su Bitcoin i Ethereum.

Pročitajte i:  Gladni veštačke inteligencije? Novi superkompjuter sadrži 16 čipova veličine tanjira

Za rudarenje bitkoina potreban je specijalizovan hardver, ali kriptocoini poput Ethereuma se izbacuju na gotove PC grafičke kartice. Kada cene Ethereuma rastu, potrošačke grafičke kartice nestaju, jer rudari mogu da izvuku lak novac iz njih. Obični igrači jednostavno ne mogu da se takmiče sa rudarima prekaljenim u borbi koji postavljaju botove, zakulisne radnje i svaki drugi trik u potrazi za profitom. Ali rudarenje Ethereuma zahteva sve više memorije tokom vremena, a krajem 2020. taj kapacitet je prešao granicu od 4 GB. Ako vaša grafička kartica ima 4 GB VRAM-a — poput Radeon RX 6500 XT — ne može se koristiti za rudarenje Ethereuma.

Nvidia GeForce RTX 3050 bi mogao da prestigne AMD-ovu grafičku karticu u testovima igara, ali njegovih 8 GB GDDR6 memorije čini ga još jednom potencijalnom metom za rudare. AMD-ova nova budžetska kartica jednostavno nije — barem ne kada je u pitanju najpopularniji kriptocoin za GPU rudare. AMD je potvrdio da je kapacitet od 4 GB za Radeon RX 6500 XT bio nameran izbor i zato bi manje moglo da znači više sa ovim novim dugo očekivanim budžetskim ponudama. Kriza GPU-a se neće završiti uskoro.

Pročitajte i:  NVIDIA donosi GeForce RTX 40 grafičke karte na laptopove

Grafička kartica sa prilično slabim GPU-om i beznačajnih 4 GB memorije dočekana je loše pre samo godinu ili dve. Ali nakon godinu dana pristupačna grafička kartica koja pruža skromne, ali poštene performanse sa konfiguracijom koja mu pomaže da zaobiđe pažnju rudara, mogla bi biti upravo ono što vam je potrebno. Ako AMD može da napravi dovoljno Radeon RX 6500 XT da zadovolji zaostalu potražnju, to nije mali podvig samo po sebi. Opet, postoji mnogo razloga zašto grafičke kartice trenutno koštaju toliko. Ali izbacivanje rudara iz jednačine moglo bi mnogo da pomogne u krizi.

Izvor: Pcworld

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,