Zašto Rust postaje omiljeni programski jezik među programerima

Dok su programski jezici kao što su JavaScript, HTML/CSS i Python i dalje najčešće korišćeni među programerima, poslednjih godina su se pojavili neki zanimljivi trendovi.

PCPress.rs Image

Rust je na vrhu liste najcenjenijih programskih jezika

Prema godišnjoj anketi programera Stack Overflow-a za 2023. godinu, iako je Rust na 14. mestu po učestalosti korišćenja, zauzima prvo mesto kao “najcenjeniji” jezik, sa više od 80% programera koji su ga koristili i koji žele da ga ponovo koriste u narednoj godini.

Zašto Rust privlači programere da mu se iznova vraćaju?

Novi i drugačiji

Relativno nov jezik, Rust je razvijen kao lični projekat programera koji je radio u Mozilli 2006. godine. Grejdon Hoare je bio inspirisan da ga stvori nakon frustrirajućeg iskustva sa liftom u svojoj zgradi u Vankuveru.

Zbog softverskog kvara morao je da se popne 21 sprat stepenicama kako bi stigao kući. Hoare je izjavio: “Smešno je da mi, kompjuterski ljudi, ne možemo napraviti lift koji radi bez kvarova!”

Svestan da se ovakvi problemi često svode na to kako program koristi memoriju, bio je inspirisan da napiše mali, brzi kod, bez grešaka u memoriji. Nazvao ga je Rust, po grupi gljiva koje su veoma specijalizovani patogeni biljaka. One su, kaže, “previše projektovane za preživljavanje.”

Rust 1.0 je izdat 2015. godine i njegova popularnost od tada raste. Dok je priča o poreklu zanimljiva, jednako je intrigantno zašto Rust ubrzava u popularnosti.

Dramatičan porast AI tehnologije je delimično odgovoran za ovo. GitHub-ov Octoverse izveštaj beleži da “generativna AI pokreće značajan i globalni skok u broju individualnih doprinosa generativnim AI projektima sa 148% rasta na godišnjem nivou — i 248% godišnjeg povećanja ukupnog broja generativnih AI projekata.”

Rust je dobar izbor za AI aplikacije jer prioritizuje performanse i sigurnost memorije bez kompromisa po pitanju brzine. Ne koristi “sakupljač smeća,” što ga čini bržim. Zapravo, 2020. godine inženjeri Discord-a su prepisali jedan od svojih sistema u Rust-u i otkrili da sada radi 10 puta brže.

Takođe se koristi za mnoštvo različitih aplikacija kao što su razvoj web-a, mrežno programiranje, sistemsko programiranje, razvoj igara i backend-ove za nauku o podacima.

Velika poznata imena koriste ovaj jezik. Dropbox ga koristi za sinhronizaciju fajlova sa računarima korisnika, Cloudflare ga koristi za obradu više od 20% celokupnog internet saobraćaja, a Meta ga je koristila za redizajn nekih softvera koji upravljaju internim izvorima koda.

Ako želite da postanete “rustacean,” kako se od milošte nazivaju njegovi korisnici, možete besplatno učiti jezik preko Rust fondacije.

Dok je tehnološki sektor doživeo svoj deo otpuštanja u poslednje dve godine, potražnja za softverskim programerima ostaje visoka, a oni sa pravim veštinama će uvek zahtevati visoke plate. Najplaćenije lokacije uključuju Švajcarsku, Norvešku i Dansku, gde vešti programeri mogu zaraditi između 80.000 i 100.000 evra godišnje.

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *