Top50 Glas publike

Zašto vas Facebook izluđuje?

PCPress.rs Image

Izreka „Prijatelja nikad dosta“ nije sasvim tačna u Facebook svetu, sudeći po istraživanju naučnika s Univerziteta u Edinburgu. Oni su ispitali dvesta studenata i otkrili da su oni koji imaju više prijatelja na fejsu provodili više vremena na društvenoj mreži i bili skloniji tome da iskuse teskobu zbog toga.

Dvanaest odsto ispitanika koji su imali prosečno sto sedamnaest prijatelja često su osećali teskobu za razliku od onih čija lista prijatelja u proseku broji sedamdeset petoro ljudi. Takođe je otkriveno da postoji znatna ambivalentnost o prednostima korišćenja Facebook-a.

U predvidljive aspekte koji izazivaju stres spada odbijanje zahteva za prijateljstvo. Čak trideset dvoje ispitanika izjavilo je kako zbog toga osećaju grižu savesti i neprijatnost. Takođe je stresna potreba da se povremeno postavi neki status kako bi se zabavili prijatelji. Ispitanicima je često stresno da budu aktivni na fejsu, ali ništa im lakše ne pada odluka da se isključe kako ne bi propustili nešto značajno ili uvredili nekog.

Ovo ispitivanje došlo je do još jednog zanimljivog otkrića: zbog čega brišemo druge s liste prijatelja? Najčešće zbog toga što nas bombarduju besmislenim statusima!

Pročitajte i:  EU upozorava Metu

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,