ePlaneta

Zatvor budućnosti je AI zatvor

Novi predloženi zatvorski sistem nazvan Cognify cilja na mentalno zatvaranje zatvorenika.

PCPress.rs Image

Cognify

Prema Instititu za politiku zatvora, SAD ima višu stopu zatvaranja na 100.000 stanovnika u svojoj populaciji od bilo koje druge NATO zemlje. Čak i višu od narednih pet članica zajedno (Velika Britanija, Portugalija, Kanada, Francuska i Belgija).

Hashem Al-Ghaili, molekularni biolog i naučni komunikator iz Jemena, u intervjuu za Wired predlaže rešenje za problem visokih stopa zatvorenika u SAD-u. On predlaže koncept virtuelnog zatvora umesto tradicionalnog fizičkog zatvora. Ovaj predlog ne podrazumeva doslovno stavljanje uređaja Meta Quest 3 na glave zatvorenika na duži vremenski period. Međutim, ideja nije mnogo udaljena od toga. Ideja je da se zatvorenici drže u virtuelnom okruženju koristeći naprednu tehnologiju umesto u fizičkim zatvorima.

Al-Ghaili predlaže novi neurološki zatvorski sistem koji se naziva Cognify. Objavio je video predlog virtuelnog pravosudnog sistema na svom Instagramu i YouTube kanalu i izgleda zastrašujuće.

Evo kako Cognify funkcioniše u teoriji. Umesto da se zatvaraju zatvorenici na duga vremenska razdoblja, zatvorenici bi bili podvrgnuti veštačkim sećanjima u virtuelnom okruženju. Sistem stvara prilagođeni AI-generisani sadržaj koji se konvertuje u vizuelne informacije i isporučuje u mozak zatvorenika kao i delove njihove DNK i RNK koji su povezani sa formiranjem sećanja radi uspostavljanja obrasca dugotrajnog sećanja.

Testiranja na životinjama

Trenutno, takva tehnologija ne postoji i Cognify je samo predlog. Međutim, Al-Ghaili tvrdi da eksperimenti sprovedeni na životinjama pokazuju da bi ovaj proces mogao da funkcioniše kod ljudi u nekom trenutku u budućnosti. Na primer, studija objavljena u martu u naučnom časopisu Nature koja je koristila miševe kao testne subjekte otkrila je da sećanja možda formiraju pokvarenim i popravljenim nizovima DNK.

Naravno, postoje etičke implikacije i efekti koji bi trebalo da se razmotre ako takav sistem postane stvarnost. Al-Ghaili navidu da bi Cognify mogao da se desi u roku od decenije od sada, ali samo “ako bi mogli da prevaziđu etička ograničenja koja ograničavaju testiranje takve tehnologije.”

Celu stvar možete besplatno pogledati na YouTube-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *