ePlaneta

Zatvorska kazna za levelovanje u igrama

Južna Koreja je još jednom dokazala da je najgejmerskija nacija na svetu. Gde drugde na svetu postoji zakon koji zabranjuje pomaganje pri levelovanju u igrama?

Zatvorska kazna za levelovanje u igrama

Južnokorejska Narodna skupština je nedavno donela amandman zakona o Promociji gejming industrije koji će promeniti mnogo toga. Amandman je dodatak zakona koji je već sadržao kazne za kriminalne aktivnosti poput hakovanja, ilegalne distribucije i licenciranja video-igara, itd.

Donete promene znače da će se kažnjavati igrači video-igara koji koriste ilegalne načine za napredovanje u online igrama. Zakon podrazumeva da igrači koji budu uhvaćeni u nedelu dobiju dve godine zatvora uslovno, kao i kaznu od 18.000 dolara.

Ilegalno levelovanje u igrama – državni problem

Ilegalno levelovanje se najčešće dešava u igrama Overwatch i League of Legends kada neko angažuje vrhunskog igrača. Taj igrač se zatim uloguje preko naloga naručioca “posla” kako bi pobeđivao u njegovo ime na taj način ubrzavajući napredak u igri. Slično se svojevremeno dešavalo i u igri Diablo 3 kada su igrači angažovani da prelaze nivoe u društvu slabijih igrača koji su tako dobijali mnogo veće “iskustvo”.

Pročitajte i:  Gejming i jahanje: Konji u video igrama

Kako su ove akcije postale sve učestalije – postoje čitave kompanije koje “pomažu” igračima – država je odlučila da stane na put ovome. Država je objavila da će agresivno kažnjavati sve koji naplaćuju levelovanje u igrama. Kako se na ovaj način zaobilazi ceo sistem rangiranja igrača po veštini, pravi se šteta developerima igara.

Zamislite situaciju da ste početnik i da naletite na protivnika koji je navodno na vašem nivou a u stvarnosti je lik koji igra igru svaki dan ceo dan – za novac. Kad vas tako nekoliko puta ispraši neki početnik odustaćete od igranja zar ne? Manje igrača znači manje profita za kompanije, a samim tim i državu.

Izvor: Inven

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,