TrendMicro

Zavisnost Elona Maska od državnih subvencija

Elon Mask zaradio je bogatstvo vredno više milijardi dolara vodeći kompanije koje prave električna kola, prodaju solarne panele i šalju rakete u svemir. Veliku sumu novca dobio je od prodaje Paypal-a Ebay Inc.-u za 1,5 milijardi dolara. Od zarade te prodaje 2002. godine osnovao je SpaceX, čemu su sledile dalje velike investicije i zauzimanje  pozicije izvršnog direktora u Tesli i SolarCity-ju. Ove kompanije zapošljavaju oko 23 000 ljudi širom SAD-a, i nalaze se u državama Kaliforniji, Mičigenu, Njujorku, Nevadi i Teksasu.

PCPress.rs Image

Navedene kompanije Mask je razvijao uz pomoć državnih subvencija vlade SAD-a u vrednosti od više milijardi dolara, a The Times procenjuje da su dobile 4,9 milijardi dolara od vladine pomoći. Ova cifra predstavlja rezultat raznolikih podsticaja vlade, uključujući odobrenja, poreske olakšice, izgradnju fabrika, popuste na kredite i ekološke kredite koje Tesla može da proda. Pored toga uključuje poreske kredite i popuste za kupce solarnih panela i električnih kola.  Pitanje je da li se te kompanije pomeraju ka samodovoljnosti, i da li mogu da saseku troškove razvoja pre nego što se završi darežljivost vlada.

Mask i investitori njegovih kompanija uživaju u rastu vladine podrške, dok cenu toga snose poreski obveznici. Javnosti bi se ovakav trošak isplatio u vidu smanjenja zagađenja, ali to bi se desilo jedino u slučaju kada bi solarni paneli i električna vozila postala proizvodi masovnog tržišta, što za sad nije slučaj. Subvencije su uglavnom obelodanjene u javnim zapisima, ali pun uvid u javnu pomoć nije označen, zato što je odobren tokom vremena od strane različitih nivoa vlade.

Pročitajte i:  SpaceX želi da implementira Starlink na školskim autobusima

PCPress.rs Image

Puna vrednost subvencija i vladinih pozajmica koje je Tesla primio od svog osnivanja, prema podacima Good Jobs First-a

Na primer, država Njujork troši oko 750 miliona dolara kako bi izgradila fabriku solarnih panela u Bafalu za SolarCity. Pored toga, federalna vlada obezbeđuje odobrenja i poreske kredite kako bi pokrila 30% cene solarnih instalacija. Navodi se kako SolarCity dobija 497,5 miliona dolara kao direktnog odobrenja od Ministarstva Finansija. Međutim, ni ova cifra ne opisuje punu vrednost vladine podrške.

Maskova kompanija za svemirske letove, SpaceX, napravila je dogovor za 20 miliona dolara u subvencijama za ekonomski razvoj od države Teksas, kako bi tamo napravila  postrojenje za lansiranje raketa. Odvojeno od podsticaja, SpaceX je dobio više od 5,5 milijardi dolara u vladinim ugovorima od Nase i od ratnog vazduhopolovstva SAD. Teksas je uložio više od 15 miliona dolara u subvencijama i potrošnji na infrastrukturu kako bi pomogla SpaceX-u. Lokalne vlade su dodale još 5 miliona dolara. Mask se pokazao tako veštim u dobijanju podsticaja, da se države sada takmiče u tome koja će da mu da novac.

Pročitajte i:  Starlink će tražiti izuzeće od sankcija u Iranu

Treba napomenuti da navedeni podaci potiču od članka Los Angeles Times-a, na koji je Mask  žustro reagovao, i tim povodom u intervjuu za CNBC rekao da, i u slučaju da je autor teksta, Jerry Hirsch, bio plaćen od strane lobija naftne i gasne industrije, ne bi napisao članak koji im ide više u prilog. Naime, ovakve informacije daju potporu za kritiku Maska, koji sebe predstavlja kao heroja kapitalizma, dok investira i vodi kompanije koje ne bi postojale bez podrške i finansiranja od strane vlade. Dakle, Maskove kompanije – Tesla, SpaceX i SolarCity- nisu primeri nezavisnog i inovativnog tržišnog kapitalizma, već su vladini preduzetnici, koji zavise od novca poreskih obveznika kako bi se održali.

PCPress.rs Image

I navedeni članak i Maskov odgovor desili su se 2015. godine, i od tad, stvari se za sada odvijaju u čudnom pravcu, tako da ostaje da se vidi koliko će vlada SAD-a nastaviti da investira u njega. Naime, ove godine Mask je doneo naizgled naprasnu odluku da privatuzuje Teslu, koju je objavio preko Twittter-a. Ovakvo ponašanje su mnogi iz sveta biznisa okarakterisali kao neprofesionalno .

Pročitajte i:  Neuralink "show&say" odložen za mesec dana

Muskove lične krize su ga prošle nedelje ponovo dovele u krizu na poslovnom planu, kako navodi Forbes, akcije Tesle pale su za 9% nakon objavljivanja intervjua koji je obavio sa New York Times-om. Mask je u navedenom intervjuu priznao kako je izmoren, i da su njegove kolege zabrinute za njegvo zdravlje, jer navodno radi 120 sati nedeljno. Ovaj pad u akcijama Tesle je smanjio neto vrednost Maska za skoro milijardu dolara. Čak i nakon tog pada, Maskovo bogatstvo se procenjuje na 19,6 milijardi dolara, i to ga čini pedesetim najbogatijim čovekom na svetu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,