Završen CeBIT 2014, fokus bio na poslovnoj primeni

Uz pozitivne ocene izlagača, IT sektora i organizatora, u petak, 14. marta je priveden kraju CeBIT 2014.

messe_20140317-163651„Novi početak CeBIT-a je u potpunosti uspeo. Jasan fokus na poslovnu primenu je pun pogodak“, izjavio je Oliver Freze, član upravnog odbora Deutsche Messe AG zadužen za CeBIT, tokom konferencije za štampu u petak. „Naši izlagači i mi kao organizatori smo ostvarili svoje ciljeve. Novi CeBIT je najvažniji svetski poslovni događaj i izložba u oblasti informacionih tehnologija.“

CeBIT je ove godine bio zaslužan za ukupno 25 milijardi evra investicija u IT, što je apsolutni rekord. Velika Britanija je kao zemlja-partner predstavila zadivljujuća informatička dostignuća i izuzetnu inovativnost.

Ove godine je CeBIT po prvi put jasno usmerio fokus na stručne posetioce. Čak 92 posto od preko 210.000 posetilaca sajma čine IT profesionalci, a svaki treći je u vrhovnom rukovodstvu svog preduzeća. Pri tome, više od četvrtine gostiju CeBIT-a je u Hanover doputovalo iz inostranstva.

Konferencija CeBIT Global Conferences se tematski i lokacijski na pravi način povezala za izložbenim delom sajma. Više od 140 govornika, među njima i IT ikone kao što su Stiv Vozniak i Džimi Vels, je kroz 70 predavanja potvrdilo zašto CeBIT Global Conferences važi za vodeći svetski kongres u digitalnom svetu.

Više od 300 startapa je na CeBIT donelo novu energiju, preduzetnički duh i kreativnost. Posebnu pažnju je privuklo 50 startapa koje su izlagali u okviru CODE_n u hali 16, gde su mladi preduzetnici imali priliku da izgrade kontakte sa brojnim etabliranim firmama, investitorima i predstavnicima venture kapitala.

Datability kao glavna tema CeBIT-a 2014 odnosi se na možda i trenutno najbitniji trend u IT industriji: Big Data. Ovaj CeBIT je jasno pokazao da je odgovorno i bezbedno korišćenje velikih količina podataka ono što će ubuduće oblikovati poslovne modele, proizvodne procese i svakodnevnu praksu.

Srpsku IT industriju na ovogodišnjem CeBIT-u je predstavljalo 9 kompanija. Četiri firme su zakupile sopsvene štandove: Geneko, HCP i Galeb u hali 5 u oblasti rešenja za maloprodaju, dok je u hali 12 Iritel predstavio svoje komunikacione sisteme. Geneko je bio prisutan sa štandom i u hali 13, gde je ponudio svoj program rutera i uređaja za satelitsko praćenje vozila.

Privredna komora Srbije je u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) organizovala nastup pet srpskih kompanija: ComData, Belit, Soprex, 2D Soft  i ComTrade. Nacionalni štand Srbije je bio smešten u hali 5, u okviru oblasti „ERP & Data analysis“, a kompanije su ponudile kako svoja gotova, zaokružena softverska rešenja, tako i mogućnosti za saradnju sa stranim partnerima na nearshoring, outsourcing i drugim projektima.

Naredni CeBIT održaće se od 16. do 20. marta 2015.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,