BIZIT 23

Završeno postavljanje BeiDou sistema, kineske GPS alternative

Kina je upravo završila postavljanje sopstvenog globalnog navigacionog sistema. Poslednji od BeiDou Navigation Satellite System-a poslat je u orbitu i postavljen na svoju lokaciju. Već dugo vremena, BeiDou se predstavlja kao alternativa za Global Positioning System (GPS) koji je u vlasništvu američke Vlade i čini deo šireg kineskog pokušaja da globalno proširi svoj uticaj.

PCPress.rs Image

Globalni sistem pozicioniranja – u kineskoj izvedbi

Kina je sopstveni sistem za pozicioniranje počela da planira krajem devedestih godina prolog veka, a prva verzija BeiDou-a bila je aktivna početkom ovog veka. Trenutno je završena treća faza projekta, i generalno se smatra njegovim završetkom, jer prema planovima on neće biti unapređivan do 2035. godine.

BeiDou sada ima globalnu pokrivenost, a ni podrška kod korisničkih uređaja ne nedostaje. Oko 70 procenata kineskih pametnih telefona već podržava ovaj sistem, a sistem će koristiti još oko 100 kompanija. Takođe, iz kineskog ministarstva transporta najavljeno je da će ovim sistemom biti pokrivena vozila koja prevoze opasan teret, putnički autobusi i generalno sva teretna vozila.

Pročitajte i:  Bajden potpisao izvršnu uredbu kojom se ograničavaju ulaganja u kineske tehnološke kompanije

Aktiviranje ovog sistema ima još jednu primenu. On osigurava da Kina neće ostati bez globalnog navigacionog sistema u slučaju da dođe do eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,