BIZIT Seminar

Zbog čega IT stručnjaci odlaze iz malih i srednjih firmi?

Prema novom istraživanju koje je na 1200 relevantnih ispitanika sproveo TalentLMS , 41% stručnjaka koji rade u tehnološkom sektoru odlaze iz malih i srednjih preduzeća zbog nemogućnosti napredovanja.

PCPress.rs Image

U istom istraživanju, rezultati su pokazali da je 30% ispitanika imalo konkretan razlog za traženje drugog posla, a 58% se žalilo na “sagorevanje”. Tri četvrtine ispitanika reklo je da je jedan od razloga za odlazak to što je poslodavac više fokusiran na privlačenje novog, nego na razvoj postojećeg kadra.

Zašto zaposleni traže drugi posao?

PCMag se za ovo istraživanje zainteresovao zbog učestalosti slučajeva u kojima se rukovodstva malih i srednjih preduzeća suočavaju sa situacijom da njihovi zaposleni traže drugi posao. Na osnovu dobijenih rezultata, Oliver Rist, sa portala PCMag, savetuje poslodavcima da pokušaju da svoju firmu pretvore u ono što IT profesionalci traže.

Rezultate slične gornjim pokazalo je i istraživanje FlexJobs, po kojem 56% ispitanika traži drugo radno mesto zbog sagorevanja, a čak 40% žali se na pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na 2020. godinu. Kao važan razlog za traženje drugog posla, u oba istraživanja ispitanici navode nedostatak mogućnosti za učenje i napredovanje.

Pročitajte i:  RNIDS: Kompanijski nastup kroz digitalne kanale i Internet kao osnova poslovanja

Bolja plata?

TalentLMS objavio je da 76% ispitanika traži bolju platu. Nakon toga, čak 58% traži mogućnosti za učenje i usavršavanje profesionalnih veština. Pošto je potreba za napredovanjem u karijeri jedan od najvažnijih zahteva IT profesionalaca, nameće se zaključak da zaposleni žele da unaprede veštine, kako bi ih iskoristili za bustovanje karijere za drugog poslodavca.

Saveti menadžmentu

Jedan od, doduše psiholoških, saveta menadžmentima jeste da zaposlenom pokažu da ga gledaju kao dugoročnu investiciju. “Ako zaposleni oseti da je samim ulaskom dodirnuo plafon karijere u firmi, brzo ćete ga videti kako odlazi.”- napisao je Rist.

Drugi savet je da obezbede kurseve za napredovanje i razvoj veština jer će ih, u suprotnom, zaposleni obezbediti sam, što njegov vek u firmi skraćuje. Psihološki trik koji ovde postoji je u tome što se poslodavac plaši da će, ako uplati obuke, zaposlenom popločati put do drugog poslodavca. Međutim, Rist opominje na rezultate istraživanja koji pokazuju da je sa 70% nezadovoljnih, šteta već učinjena i da je ovakav stav pogrešan.

Pročitajte i:  Endava intervju: Uz stabilno poslovanje, težimo da održimo rast i proširimo se na druga tržišta

Ako malo razmislimo, videćemo da ovde nisu u pravu ni poslodavci ni Rist, jer prava kombinacija pogodnosti kojima se zaposleni može animirati da ostane, čini zbir svega pomenutog. Bolja plata, manje posla, plaćene obuke i mogućnost karijernog isticanja, zajedno čine dobitnu kombinaciju za ostanak u firmi.

Izvor: PCMag

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,