Zbog greške Intel onemogućio DirectX 12 na svojim procesorima 4. generacije

Intel je onemogućio podršku za DirectX 12 na svojim Haswell procesorima 4. generacije sa ugrađenom grafikom zbog bezbednosnog propusta.

PCPress.rs Image

Možda problem uopšte nije toliko ozbiljan

Ranjivost može dozvoliti proširenje privilegija, ili drugim rečima, dozvoliti neovlašćenom korisniku da izvrši neželjene radnje. Čini se da je prilično drastična akcija da se potpuno onemogući podrška za DirectX 12, umesto da se izda ažurirani drajver ili zakrpa, tako da će biti zanimljivo videti da li će Intel dati dalje komentare o specifičnostima ranjivosti, ili da li ima potencijal da se koristi na drugim generacijama procesora.

Počevši od drajvera 15.40.44.5107, onemogućeni CPU-ovi su oni sa grafikom Iris Pro 5200, Iris 5100, HD 5000, 4600, 4400 i 4200, zajedno sa modelima Pentium i Celeron 4. generacije. Štaviše, 4. generacija Ivy Bridge procesora sa istom arhitekturom GPU-a 7. generacije naizgled nije pogođena, bar za sada. Iako je većina entuzijasta gejmera prešla sa Haswell procesora, nema sumnje da se mnogi procesori serije 4000 koriste u desktop računarima, a posebno u laptopovima širom sveta.

Pročitajte i:  ASUS laptopi za 2022. godinu predvode tržište uz najnovije Intel procesore

Korisnici koji koriste HD i Iris grafiku tog vremena ionako neće imati previše DX12 sadržaja, tako da ovo može ispasti ne preterano veliki problem. Ipak, to je još jedna sitna mrlja za Intel koji je poslednjih godina dobio loš PR zbog bezbednosnih problema, posebno ranjivosti Spectre i Meltdown. U međuvremenu, Intel preporučuje korisnicima da smanje drajver na verziju 15.40.42.5063 ili stariju da bi pokrenuli DirectX 12 sadržaj, a ako je Intel spreman da to predloži, možda problem uopšte nije toliko ozbiljan.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,