Zbog negodovanja zaposlenih neizvestan povratak Google-a u Kinu

Projekat Dragonfly ima za cilj da vrati Google Search u Kinu, ali sa revidiranim mehanizmom pretrage i sa poštovanjem zakona o cenzuri koji važe u Kini.  Prema izveštajima The New York Times pismo o zahtevima za većom transparentnošću kruži u kancelarijama Google-a i već je potpisano od strane 1400 zaposlenih u Mountain View kompaniji.

PCPress.rs Image

Poruka zahteva da vođstvo radi zajedno sa zaposlenima u primeni transparentnosti i nadzornog procesa. Zaposleni očekuju da budući projekti imaju etički pregled strukture koji uključuje rank zaposlenih i jasan plan koji omogućava zaposlenima u Google-u individualni etički izbor i procenu Dragonfly-a i drugih projekata. Zahteva se da čelnici Google-a imaju jasnu i vidljivu komunikaciju o svim značajnim etičkim pitanjima.

Google je 2010. godine imao problem s kineskim hakerima i kao odgovor je povukao sve svoje glavne servise iz zemlje. Investitori nisu zadovoljni sa tim što firma trenutno nema udarni adut u pokušaju povratka na kinesko tržište i vrše pritask na čelnike kompanije, dok su zaposleni zabrinuti zbog potencijalnog narušavanja internog načela kompanije koji glasi „Ne budite zli“.

Pročitajte i:  HONOR najavio globalno lansiranje HONOR 50 pametnog telefona

Neki od zaposlenih su rekli da se slažu sa ponovnim ulaskom u Kinu, i kazu da odluka o izlasku nije zapravo izazvala probleme lokalnim vlastima i da Google gubi najveću bazu internet korisnika.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:

Tagovi: , ,