TrendMicro

Zbogom, brisevi?! Kako novi “dahtest” na COVID daje rezultate za tri minuta

Nedavno odobreni aparat poput alkotesta ispituje izdisaje kako bi brzo otkrio prisustvo COVID-19.

PCPress.rs Image

Prošle nedelje je američka Uprava za hranu i lekove odobrila hitnu upotrebu Inspectir COVID-19 testiranja – dijagnostičkog testa koji koristi vaš dah, a ne uzorak iz nosnog brisa, da bi se otkrilo prisustvo virusa. Komplet za testiranje, koji je otprilike veličine malog kofera, traži hemijska jedinjenja koja se nalaze u izdisajima ljudi zaraženih COVID-om.

InspectIR promoviše test kao manje invazivan i brži od PCR ili čak brzih testova na antigen, što ga čini potencijalno korisnim za javna okruženja kao što su kancelarije, restorani i aerodromi.

U saopštenju FDA o hitnom odobrenju, Dr Jeff Shuren, direktor Centra za uređaje i radiološko zdravlje agencije, nazvao je uređaj „još jednim primerom brze inovacije koja se dešava sa dijagnostičkim testovima za COVID-19“.

Kako dah-test otkriva COVID?

Dahtest koristi tehniku koja se zove gasna hromatografija-masena spektrometrija (GC-MS) za odvajanje i identifikaciju hemijskih smeša i brzo otkrivanje pet isparljivih organskih jedinjenja u izdahnutom dahu povezano sa infekcijom SARS-CoV-2. Testovi disanja se koriste da bi se isključio COVID u što je moguće više slučajeva u većim javnim sredinama. Ako InspectIR COVID-19 alkotest otkrije prisustvo ovih markera, isporučuje nepotvrđeno pozitivan test za koji InspectIR kaže da treba da bude potvrđen PCR ili testom na antigen.

Pročitajte i:  Aplikacija za skrining za dijagnozu Parkinsonove bolesti, COVID-19 

Koliko vremena je potrebno da da rezultate?

Prema InspectIR-u, rezultati testa daha dostupni su za manje od tri minuta. To je u poređenju sa dva do tri dana za PCR test , sat i nešto za brzi PCR test i 15 do 30 minuta za brze testove na antigen. InspectIR je svoj test daha okarakterisao kao bolju metodu skrininga od merenja temperature osobe kada su u pitanju radnici koji se vraćaju u kancelariju. Kompanija kaže da su druge vrste dijagnostičkih testova za COVID neprijatne i skupe kada se ponavljaju svakodnevno.

Koliko je test tačan ?

Prema FDA, pokazalo se da InspectIR COVID-19 alkotest ima 91,2% osetljivosti u identifikaciji pozitivnih rezultata virusa i 99,3% tačnosti kod negativnih rezultata. Dao je lažne negativne rezultate u 4,2% vremena. PCR testovi su najosetljivija dijagnostika, koja može da otkrije čak i sitne tragove SARS-CoV-2 sa stopom tačnosti od skoro 100%. Ali oni su skupi i moraju se izvoditi u kliničkom okruženju.

Gde bi mogao da se koristiti?

Dah – test je prenosiv, ali i dalje mora da sprovodi obučeni tehničar, što ga čini pogodnijim za bolnice, lekarske ordinacije i veće javne prostore, a ne za domove ili mala preduzeća. InspectIR je saopštio da očekuje da će proizvoditi približno 100 testatora nedeljno, od kojih svaki može da se koristi za procenu oko 160 uzoraka dnevno.

Pročitajte i:  Japan ulaže 2 milijarde evra u razvoj vakcine protiv COVID-19 virusa

Izvor: cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,