ePlaneta

“Zelena” kuća koja troši manje energije nego što proizvodi

OB-EF052_powerS_D_20090806175005U Aspenu u američkoj državi Kolorado, odnedavno postoji kuća visoke energetske efikasnosti, koja proizvodi više energerije nego što troši. Vlasnik kuće je Amory Lovins, koji vodi neprofitni institut Rocky Mountain, čija je oblalst istraživanja upravo energetska efikasnost. Najzanimljivije je to što se ne radi o novoj, već renoviranoj kući. Osim što je “zelena”, kuća je i “pametna” – proizvodnja i potrošnja energije su pod stalnim nadzorom, a vlasnik planira da omogući nadzor i preko Interneta.
Kuća ima zidove debele pola metra, a na gornjem delu se nalazi veliki broj solarnih ćelija i panela. Solarne ćelije su najsavremenijeg tipa i proizvode 9,7 KW struje, što je dvostruko više nego što je za ovu kuću potrebno. Za svaki slučaj, u kući je ostavljena jedna peć na čvrsto gorivo, ali vlasnik smatra da se ona neće koristiti. Nacrt kuće i nešto više detalja objavio je Wall Street Journal.
Ovaj projekat otvara neka nova pitanja: energetska efikasnost nije sporna, ali je diskutabilno koliko je cela konstrukcija isplativa – investicija u renoviranje se meri stotinama hiljada dolara. Lovins je vodio računa i najsitnijim detaljima koji štede energiju: primera radi, vodovodne cevi su deblje od standardnih i nisu savijane pod pravim uglom, već postepeno menjaju smer tamo gde je potrebno – time je postignut manji otpor kretanju vode i sistem radi sa pumpom manje snage.
Mnogima ovakva rešenja nisu prihvatljiva, ali vredi se potruditi oko uštede energije – za početak, proverite zaptivanje prozora i koristite štedljive sijalice.

Pročitajte i:  PC Press video: Deca su taoci obrazovnog sistema | Aleksandra Cvjetić, Zelena učionica

 

 

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,