Zemlja u kojoj se za lažnu vest dobija šest godina zatvora

Vlada Malezije je 2. aprila donela novi zakon, a po kojem će svaki građanin koji bude učestvovao u širenju lažnih vesti ubuduće morati da plati 123 hiljade dolara, a pretiće mu i zatvorska kazna u trajanju do šest godina.

PCPress.rs Image

Zakon je predložio premijer Najib Razak, te je ovaj usvojen, a uprkos tvrdnjama da će ovaj ugroziti slobodu govora, i da u stvari služi da bi se zataškao skandal u kojem je učestvovao i sam premijer. Prema prvom predlogu zakona zatvorska kazna je trebalo da traje do 10 godina, da bi se u finalnoj verziji spustila na šest. Slučajevi lažnih vesti vodiće se u odvojenim, te nezavisni sudskim procesima, a mogli bi da se tiču i onih koji nisu državljani Malezije, a u slučajevima kada budu maliciozno, te netačno, pisali o ovoj zemlji ili njenim građanima.

Malezijski zakon lažne vesti definiše kao „vesti, informacije, podatke i izveštaje koji su delimično ili u potpunosti neistiniti,“ a vesti uključuju članke, audio i video zapise. Tako je Malezija jedna od prvih zemalja koja se odlučila na drastičan korak u borbi protiv lažnih vesti, budući da su neke zemlje već ranije pokušavale da taj problem reše u okviru regulisanja pravila o sadržajima na društvenim platformama, što još uvek nije urodilo plodom.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,