TrendMicro

Zemlje EU podržavaju plan o čipovima

Zemlje EU su se složile sa planom od 45 milijardi evra za finansiranje proizvodnje čipova, čime bi blok od 27 zemalja bio korak bliže svom cilju smanjenja oslanjanja na američke i azijske proizvođače.

PCPress.rs Image

Izaslanici EU jednoglasno su podržali izmenjenu verziju predloga Evropske komisije, saopštila je Češka Republika koja predsedava EU.

Ministri Evropske unije sastaće se 1. decembra kako bi stavili pečat na plan o čipovima o kome će tek trebati da se raspravlja sa Evropskim parlamentom sledeće godine pre nego što postane zakon.

Izvršna vlast EU, koja se nada da će državne subvencije pomoći bloku da postigne 20% udela u globalnom kapacitetu čipova do 2030. godine, iznela je svoj predlog nakon što su globalna nestašica čipova i uska grla u lancu snabdevanja pogodili proizvođače automobila, pružaoce zdravstvenih usluga i telekom operatere.

Evropski udeo u proizvodnji čipova sad iznosi 8%

Izmene sa kojima su se izaslanici složili u predlogu Komisije uključivale su omogućavanje državnih subvencija za širi spektar čipova, a ne samo za one najnaprednije. Subvencije će pokriti čipove koji donose inovacije u računarskoj snazi, energetskoj efikasnosti, poboljšanju životne sredine i veštačkoj inteligenciji.

Pročitajte i:  Micron će potrošiti do 100 milijardi dolara za izgradnju fabrike kompjuterskih čipova u Njujorku

Zemlje EU takođe su nastojale da ograniče ovlašćenja Komisije, izvršne vlasti EU, rekavši da njeni zahtevi kompanijama za informacijama tokom krize moraju biti proporcionalni i usredsređeni na bezbednost, piše u dokumentu EU u koji je Reuters imao uvid.

Zakonodavci EU i dalje se suočavaju sa zadatkom trošenja sredstava za projekat, navodi se u dokumentu.

Komisija je izdvojila novac iz istraživačkih programa i nepotrošena sredstva iz drugih šema, izazivajući kritike nekih zemalja EU da bi to moglo nepravedno koristiti zemljama koje već imaju postrojenja za proizvodnju čipova ili su spremne da privuku proizvođače čipova.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *