Zemljotres u Japanu utiče na tehnološku industriju

 

PCPress.rs ImageSvetsko snabdevanje zalihama hardvera vratiće se u normalu verovatno tek za šest meseci zbog zemljotresa u Japanu. Proizvođači će možda morati da potraže druge dobavljače budući da su mnogi u Japanu trenutno onesposobljeni zbog nestanka struje i teškoća u transportu.

Čak i ako se ubrzo osposobe fabrike i ustali snabdevanje električnom energijom, oporavak može biti usporen, zaključeno je na tehnološkoj konferenciji u Tajpeju. Trenutno zalihe mogu potrajati od četiri do šest nedelja.

Određeni supstrati korišćeni za pakovanje čipova biće na udaru jer se u Japanu proizvodi devedeset odsto svetskih zaliha, a dva glavna dobavljača prestala su da primaju porudžbine. Doći će i do nestašice raznih rezervnih delova hardvera.

Cena memorijskih čipova već je porasla, iako trenutno postoji dovoljno zaliha. Međutim, predviđa se nestašica NAND fleš-čipova za kamere i smartfone. Manjak može navesti proizvođače da koriste manje memorijskih čipova u kompjuterima i električnim uređajima, što može da utiče na kvalitet, iako će isporuke biti na vreme.

Materijali za ekrane osetljive na dodir takođe će biti sporije isporučivani. Zbog toga su proizvođači na Tajvanu već počeli zabrinuto da proveravaju zalihe u Japanu.

Pročitajte i:  IT infrastruktura: Pratite li IT trendove?

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,