Top50 Glas publike

ZeroAvia: Avioni budućnosti koji ne emituju štetne gasove

Nova kompanija koja planira električne letelice na vodonični pogon tvrdi da će njeni avioni biti jeftiniji za proizvodnju od tradicionalnih, te da neće emitovati štetne gasove koji avionsku industriju čine jednim od najvećih zagađivača.

PCPress.rs Image

Radi se o kompaniji ZeroAvia, koja planira da u početku proizvodi manje avione sa 10 do 20 sedišta, koji bi se koristili za regionalne letove, i prelazili razdaljine do 800 kilometara. Već je izvedeno nekoliko uspešnih test letova sa prototipom Piper M, koji teži oko dve tone, ima šest sedišta, te trenutno predstavlja najveću letelicu koja ne koristi fosilna goriva.

Ideja o električnim letelicama postoji već decenijama, ali je tek nedavno počela da se realizuje kroz različite projekte. Tako danas na desetine kompanija radi na svojim električnim ili hibridnim avionima. Još uvek nije potpuno jasno kako će tačno izgledati pogoni u okviru električnih letelica budućnosti, budući da većina električnih automobila koristi litijum-jonske baterije, dok se oni koji rade na električnim avionima najčešće odlučuju za vodonični pogon. Budući da vodonika ima u izobilju, ovo rešenje je privlačno onima koji su navikli na fosilno gorivo, a prednost je i u tome što kompresovani hidrogen nakon korišćena oslobađa samo vodenu paru, te ne emituje gasove koji štetno utiču na okruženje.

Tehnologija vodoničnog pogona razvija se već decenijama, a najveći problem je u tome što avioni zahtevaju velike količine energije, što trenutna rešenja ne omogućavaju, a zbog toga što su baterije preteške za poletanje i preskupe za proizvodnju. ZunumAero je dobio podršku od Boeing-a i JetBlue-a, pa ostaje da se vidi hoće li ostvariti ono što su planirali.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,