Zimske Olimpijske igre za robote

Ovogodišnje Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, pored sportskih dešavanja nude i uvid u sve ono što se postiglo na polju južnokorejske robotike, tako da se već pisalo o tome da mehanički pomagači čiste staze, čuvaju posetioce, te prolaze kroz zid kako bi dalje prosledili olimpijsku baklju, a sada su se našli u žiži interesovanja zbog nedavno održanog takmičenja u robotskom skijanju.

PCPress.rs Image

U turniru pod nazivom “Edge of Robot: Ski Robot Challenge,” takmičilo se deset robotskih timova sa istraživačkih instituta, odeljenja za robotiku sa južnokorejskih univerziteta, te iz privatnih kompanija, a za nagradu od 10.000 dolara. U okviru takmičenja roboti-skijaši morali su da se spuste niz staze koje su posebno prilagođene takmičenju, te da stignu do cilja prevazilazeći prepreke na koje su nailazili.

Turnir se održao u okviru skijaške staze duge 80 metara, a na sat vremena vožnje od Pjongčanga. Rekordno niske temperature uticale su na funkcionalnost robota, te se dobar deo njih samo kotrljao niz stazu. Da bi se kvalifikovali za učešće u ovom turniru, roboti su morali da ispune određene zahteve, te je bilo neophodno da pripadaju humanoidnim robotima, što znači da moraju da imaju dve mehaničke noge, te zglobove koji liče na kolena i laktove, te da budu bar 50 centimetara visoki.

Pročitajte i:  Da li vam je potreban šesti prst?

U trci je pobedio Taekwon V sa univerziteta KAIST, koji je dobio ime po istoimenom animiranom filmu. Iako je bio sitniji u odnosu na ostale takmičare, to ga nije sprečilo da sa svojih 75 centimetara visine ipak učestvuje u takmičenju, te prvi stigne na cilj.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: