Top50 Glas publike

Zločin je koristiti Google analitiku

Regulatori EU zadali su još jedan udarac američkim tehnološkim gigantima, pošto je italijanski organ za zaštitu podataka presudio protiv prenosa podataka u SAD pomoću Google analitike.

PCPress.rs Image

Podaci u Sjedinjenim Državama, a ne u korisničkom interfejsu

Odluka Garante doneta je juče kada su regulatori pažljivo pogledali operatera web stranice koji je koristio Google analitiku. Regulatori su otkrili da je sajt prikupio sve vrste informacija. Do sada je to bilo uobičajeno. Web lokacije obično koriste Google analitiku za analizu saobraćaja. Postoje i drugi, ali Google je najveći. Svoju analizu vrši i u SAD.

To mesto je „zemlja bez adekvatnog nivoa zaštite podataka“, navodi regulator. Ranije ove godine, austrijski nadzornik je presudio da je nemačka kompanija prekršila GDPR koristeći Google analitiku. Ubrzo nakon toga Francuska je donela ocenu i sada je Italija rekla svoje. Skoro kao da je slanje podataka građana EU na obradu u SAD, gde ih obaveštajne službe mogu dohvatiti, loša stvar.

Drugi američki tehnološki giganti će budno paziti na Google-ove muke, jer to nije jedina kompanija koja prenosi podatke na obradu. Sa svoje strane, Microsoft je obećao da će obrađivati sve podatke EU unutar granica EU u okviru svoje inicijative EU Data Boundary. Italijanske vlasti su iskoristile priliku da izdaju oštro upozorenje italijanskim web-sajtovima (i javnim i privatnim) u vezi sa, kako su rekli, “nezakonitošću” prenosa podataka u SAD putem Google analitike. Takođe je napomenuto da „mere koje integrišu alate za prenos koje je usvojio Google trenutno ne garantuju adekvatan nivo zaštite ličnih podataka korisnika“.

Postavljen je rok od 90 dana da se transferi usklade sa GDPR-om, a italijanske vlasti planiraju ad-hoc inspekcije kako bi potvrdile da su stvari po propisima. To u velikoj meri znači zaustavljanje upotrebe Google analitike. Sa svoje strane, Google tvrdi da je Analitika samo usluga koja pomaže da se razume kako posetioci koriste sajt, a ne kao sredstvo za praćenje pojedinaca. Kompanija je objavila poduži članak o kontroli privatnosti u alatu. Međutim, čini se da evropski regulatori nisu impresionirani, a italijanski je poslednji glas koji se pridružio horu neodobravanja u vezi sa prenosom podataka na mesta na kojima nedostaju isti propisi o privatnosti.

Izvor: Theregister

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,