Zlonamerne tracking aplikacije preuzete više od milijardu puta

Aplikacije za pametne telefone postale su središnji deo našeg svakodnevnog života. Sve više smo prisiljeni da ih instaliramo za putovanja, bankarstvo, pa čak i za svoje zdravstvene kartone. Međutim, iako su ove aplikacije zgodne, mnoge od njih sadrže probleme sa privatnošću, jer omogućavaju kompanijama da prate svaki naš korak.

PCPress.rs Image

Location trackers prisutni su u mnogim popularnim aplikacijama

Nakon što je prošle godine osnovao svoju laboratoriju za digitalnu sigurnost,  ExpressVPN je objavio novo originalno istraživanje u kojem je istaknuto kako se aplikacije za pametne telefone koriste za praćenje korisnika širom sveta. Kompanija ExpressVPN nazvala je svoju istragu ovih aplikacija „Investigation Xoth“ prema obaveštajnoj grupi iz romana Cory Doctrow-a „Attack Surface“.

Laboratorija za digitalnu sigurnost  ExpressVPN uspela je da identifikuje SDK-ove za praćenje lokacije u 450 različitih aplikacija koje su preuzete najmanje 1,7 milijardi puta. Činjenica da se aplikacije za pametne telefone koriste za praćenje potrošača ugrožava ne samo njihovu privatnost već i autonomiju. Da stvar bude gora, ove aplikacije dolaze iz širokog spektra kategorija i verovatno prate kretanje korisnika. Na primer, dok putujete, aplikacije za turizam i hranu preporučuju restorane dok šalju vašu lokaciju na IoT uređaje, a aplikacije za zdravlje i fitnes grade profile ponašanja koji se mapiraju u vaše pokrete.

Prema istraživanju  ExpressVPN-a, uređaji za praćenje lokacije preovlađuju u aplikacijama za razmenu poruka, dating aplikacijama i društvenim mrežama, koje preuzimaju potrošači širom sveta. Aplikacije za razmenu poruka važan su nosilac praćenja lokacije, a istraživači u kompaniji Digital Security Lab, otkrili su da su prisutni u 42 različite messenger aplikacije sa najmanje 187 miliona preuzimanja. Tu spadaju aplikacije kao što su Telegram, Facebook Messenger i WeChat. Jedan od takvih primera je popularna aplikacija za razmenu video poruka i striming Tango koja ima najmanje 200 miliona korisnika. Kada je reč o dating aplikacijama i društvenim mrežama, nalazi istrage  ExpressVPN-a otkrili su da je široko targetiranje prisutno u 64 različite aplikacije sa najmanje 52 miliona preuzimanja.

Međutim, ovo targetiranje pokriva razne nacionalne, etničke i rasne grupe kako bi se stvorilo globalno prisustvo. Kompanije odgovorne za praćenje lokacije takođe dele podatke između sebe, kao i sa organima za sprovođenje zakona, vojskom i obaveštajnim organizacijama. Korisnici zabrinuti zbog toga što ih njihove aplikacije možda prate, mogu da pogledaju punu listu  ExpressVPN-a kako bi utvrdili da li je neka od njih instalirana na njihovim uređajima. Čak i ako niste spremni da direktno izbrišete ove aplikacije, i dalje možete da ograničite njihove dozvole za lokaciju kako biste bolje zaštitili svoju privatnost na mreži.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:

Tagovi: ,