BIZIT 2022

Zmijoliki robot će pomagati zarobljenima u ruševinama

Ako se ikada budete našli u nekoj zoni katastrofe, vaši bi spasioci mogli da se pojave u potpuno neočekivanom obliku – kao dronovi ili kiborg bubašvabe, a od nedavno i kao zmijoliki robot, kreacija tima sa Stanford univerziteta. Članovi tima su razvili fleksibilnog robota, koji može da ‘raste’ poput puzavice, te da uspešno prolazi kroz ruševine da bi pronašao preživele, pa da im i isporuči vodu za piće.

PCPress.rs Image

Za razliku od krutih robota koji preturaju po ruševinama, ova zmijolika kreacija započinje proces umotana unutar tube od mekanog materijala, sa pumpom na jednom kraju, a kamerom na drugom. Kad se ispusti iz tube, robot ulazi u ruševine i počinje da ‘raste’ u smeru koji pokazuje kamera, dok kraj na kojem je pumpa ostaje u pripravnosti. Način na koji se kreće je bliži biljkama nego životinjama, a tim je želeo da istraži na koje sve načine ova tehnika može da se koristi.

Robot ima sposobnost da menja smer tako što jedan deo ‘tela’ pokreće više nego drugi, a o pravcu kretanja ‘odlučuje’ na osnovu onoga što beleži kamera, te algoritama koji te snimke tumače. To mu omogućava da potpuno sam prati složene staze, te da lako uočava ciljeve.

Pročitajte i:  Robot koji obavlja uzaludne poslove

Kako bi proverili ovaj proizvod, članovi tima su ga izložili nizu testova, a robot se uspešno kretao kroz prepreke od lepka i eksera, da bi se na kraju popeo uz ledeni zid. Nije se izvukao ‘nepovređen’, ali ga oštećenja, koja su mu naneli ekseri, nisu sprečila da stigne do cilja, a sve zahvaljujući jedinstvenom načinu kretanja.

Lista sposobnosti ovog robota raste, a može da podigne do 100kg težine, da se provlači kroz otvore koji su uži od desetine njegovog prečnika, da se uvije oko sebe i tako stvori stabilno postolje, da provlači različite vrste kablova kroz ‘telo’, te da se uveća, koristeći vodu pod pritiskom umesto vazduha, koju bi isporučivao zarobljenima u ruševinama ili kojom bi gasio požare.

Prototip je napravljen od jeftine plastike, a naučnici planiraju da buduće modele prave od kevlara, sintetičkog materijala koji je dovoljno snažan da zaustavi metak, a opisuju ga i kao materijal koji je pet puta jači od čelika.

Izvor: newatlas

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,