BIZIT Seminar

Znanje za IT eksperte

U širokoj oblasti informacionih tehnologija, neka znanja i zanimanja će uvek biti i te kako tražena…

IT learningDanašnje poslovanje kompanija svih veličina podrazumeva oslanjanje na IT resurse. Bilo da se radi o mreži manjeg broja računara, sistemu gde postoji makar jedan server ili se poslovanje oslanja na ozbiljan data centar, potreban je makar jedan administrator IT okruženja, odnosno sistem admin.

Radi se o veoma odgovornoj poziciji, koja zahteva široko poznavanje informacionih tehnologija. Zaduženje ove osobe je raznoliko. S jedne strane, treba da nadgleda performanse resursa u IT infrastrukturi, kao i da optimizuje rad, održava i instalira hardverska i softverska rešenja neophodna za funkcionisanje organizacije. S druge strane, sistem adminu se prvo obrate zaposleni koji imaju problem s bilo kojim delom IT okruženja, pa on mora da bude u mogućnosti da nastali problem brzo i efikasno otkloni.

Uloga sistem administratora je i strateška – treba da svoju oblast poznaje šire i dublje od konkretnog sistema kako bi mogao da radi na njegovom unapređenju i predlaganju uvođenja novih rešenja, hardverskih i softverskih.

Zašto ovaj posao?

Posao sistem administratora je veoma tražen, jer su neophodna specifična znanja, bez obzira na dimenzije IT okruženja kojim treba da upravlja. Samim tim su i primanja zaposlenih na ovoj poziciji značajno iznad proseka; u zavisnosti od veličine kompanije, odnosno njenog IT sistema, vaša plata bi mogla biti od 400 evra pa čak do  2000 evra, u nekim slučajevima i više od toga.

S druge strane, ako ste zaljubljenik u savremene tehnologije i računare, u ovom poslu ćete se osećati prirodno. A čak i osobe koje nemaju velikog iskustva u radu s računarima mogu naučiti da rade posao sistem admina, jer iako su potrebna obimna znanja, ona nisu komplikovana a njihovo sticanje je logično i postepeno ako odaberete pravi način i dobijete adekvatan sertifikat.

Šta zapravo znači sertifikat? Posedovanje sertifikata svedoči da imate realne, profitabilne veštine, da posedujete i teorijsko i praktično znanje, što podrazumeva da odmah možete stupiti u rad na konkretnom projektu. Kolege koje nemaju ovakav dokaz svoje stručnosti automatski gube prednost kod zaposlenja ili napredovanja na poslu.

Specijalizacija i usavršavanje

Kako su dominantna okruženja za postavku kompanijskih IT okruženja bazirana na Linux, odnosno Microsoft tehnologijama, često se na strateškom nivou donosi odluka o tome kom će se „taboru” firma prikloniti. Samim tim se i IT administratori mogu specijalizovati za jednu od ove dve tehnologije (mada ne postoji prepreka da se neko obuči da radi efikasno u oba okruženja).

Ako tek planirate da se obučite za ovaj posao možda ćete pokušati sami, ali prave rezultate ćete ostvariti ako se obratite profesionalcima s višegodišnjim iskustvom, kako u obavljanju posla sistem administratora, tako i u edukovanju novih kolega. Uz stručnjake iz Admin Training Centra, lakše ćete odabrati platformu za koju ćete se specijalizovati, a potom naučiti sve neophodno da željeni posao obavljate na pravi način. Pored toga, bićete u prilici da radite u modernoj IT laboratoriji u kojoj ćete isprobati sve neophodne tehnologije i proći kroz sve situacije s kojima se IT administratori suočavaju.

Na duži rok, posao sistem admina daje prostor za dodatno usavršavanje, kao i usmeravanje. To može biti kretanje ka poslovnim funkcijama i ulozi konsultanta za primenu informacionih tehnologija, a može biti i specijalizacija za neki segment IT okruženja, na primer bezbednost i zaštitu ili specifična rešenja i serverske tehnologije. I ti dalji koraci iskusnih admina traže pouzdanog partnera za prenošenje znanja, a predavači Admin Training Centra, pored višegodišnjeg iskustva, poseduju Microsoft, Cisco, Linux, ITIL, VMware i druge sertifikate za ključne tehnologije IT okruženja sadašnjosti i budućnosti.

Rezultati istraživanja koje je sproveo Microsoft pokazuju nam da više od polovine IT menadžera ističe posedovanje sertifikata kao glavni i najvažniji kriterijum za zapošljavanje i napredovanje u karijeri. Čak 63% ispitanika tvrdi da su sertifikovani pojedinci mnogo produktivniji, samim tim i uspešniji od njihovih nesertifikovanih kolega. Polovina ispitanih IT stručnjaka otkrilo je da su do povišica došli zahvaljujući sertifikacijama i da im je tek ovo dodatno usavršavanje omogućilo dobijanje željenog statusa na poslu.

www.atc.rs

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#205)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,