PC Press Hosting 2020

Znanje za IT eksperte

U širokoj oblasti informacionih tehnologija, neka znanja i zanimanja će uvek biti i te kako tražena…

IT learningDanašnje poslovanje kompanija svih veličina podrazumeva oslanjanje na IT resurse. Bilo da se radi o mreži manjeg broja računara, sistemu gde postoji makar jedan server ili se poslovanje oslanja na ozbiljan data centar, potreban je makar jedan administrator IT okruženja, odnosno sistem admin.

Radi se o veoma odgovornoj poziciji, koja zahteva široko poznavanje informacionih tehnologija. Zaduženje ove osobe je raznoliko. S jedne strane, treba da nadgleda performanse resursa u IT infrastrukturi, kao i da optimizuje rad, održava i instalira hardverska i softverska rešenja neophodna za funkcionisanje organizacije. S druge strane, sistem adminu se prvo obrate zaposleni koji imaju problem s bilo kojim delom IT okruženja, pa on mora da bude u mogućnosti da nastali problem brzo i efikasno otkloni.

Uloga sistem administratora je i strateška – treba da svoju oblast poznaje šire i dublje od konkretnog sistema kako bi mogao da radi na njegovom unapređenju i predlaganju uvođenja novih rešenja, hardverskih i softverskih.

Pročitajte i:  ITAcademy poklanja 40% popusta i bonus paket za besplatno doživotno školovanje

Zašto ovaj posao?

Posao sistem administratora je veoma tražen, jer su neophodna specifična znanja, bez obzira na dimenzije IT okruženja kojim treba da upravlja. Samim tim su i primanja zaposlenih na ovoj poziciji značajno iznad proseka; u zavisnosti od veličine kompanije, odnosno njenog IT sistema, vaša plata bi mogla biti od 400 evra pa čak do  2000 evra, u nekim slučajevima i više od toga.

S druge strane, ako ste zaljubljenik u savremene tehnologije i računare, u ovom poslu ćete se osećati prirodno. A čak i osobe koje nemaju velikog iskustva u radu s računarima mogu naučiti da rade posao sistem admina, jer iako su potrebna obimna znanja, ona nisu komplikovana a njihovo sticanje je logično i postepeno ako odaberete pravi način i dobijete adekvatan sertifikat.

Šta zapravo znači sertifikat? Posedovanje sertifikata svedoči da imate realne, profitabilne veštine, da posedujete i teorijsko i praktično znanje, što podrazumeva da odmah možete stupiti u rad na konkretnom projektu. Kolege koje nemaju ovakav dokaz svoje stručnosti automatski gube prednost kod zaposlenja ili napredovanja na poslu.

Pročitajte i:  Besplatan prijemni na ITS-u za sve koji se prijave do kraja maja

Specijalizacija i usavršavanje

Kako su dominantna okruženja za postavku kompanijskih IT okruženja bazirana na Linux, odnosno Microsoft tehnologijama, često se na strateškom nivou donosi odluka o tome kom će se „taboru” firma prikloniti. Samim tim se i IT administratori mogu specijalizovati za jednu od ove dve tehnologije (mada ne postoji prepreka da se neko obuči da radi efikasno u oba okruženja).

Ako tek planirate da se obučite za ovaj posao možda ćete pokušati sami, ali prave rezultate ćete ostvariti ako se obratite profesionalcima s višegodišnjim iskustvom, kako u obavljanju posla sistem administratora, tako i u edukovanju novih kolega. Uz stručnjake iz Admin Training Centra, lakše ćete odabrati platformu za koju ćete se specijalizovati, a potom naučiti sve neophodno da željeni posao obavljate na pravi način. Pored toga, bićete u prilici da radite u modernoj IT laboratoriji u kojoj ćete isprobati sve neophodne tehnologije i proći kroz sve situacije s kojima se IT administratori suočavaju.

Na duži rok, posao sistem admina daje prostor za dodatno usavršavanje, kao i usmeravanje. To može biti kretanje ka poslovnim funkcijama i ulozi konsultanta za primenu informacionih tehnologija, a može biti i specijalizacija za neki segment IT okruženja, na primer bezbednost i zaštitu ili specifična rešenja i serverske tehnologije. I ti dalji koraci iskusnih admina traže pouzdanog partnera za prenošenje znanja, a predavači Admin Training Centra, pored višegodišnjeg iskustva, poseduju Microsoft, Cisco, Linux, ITIL, VMware i druge sertifikate za ključne tehnologije IT okruženja sadašnjosti i budućnosti.

Pročitajte i:  Čak 90% IT kompanija u Srbiji nije otpustilo nijednog radnika zbog pandemije

Rezultati istraživanja koje je sproveo Microsoft pokazuju nam da više od polovine IT menadžera ističe posedovanje sertifikata kao glavni i najvažniji kriterijum za zapošljavanje i napredovanje u karijeri. Čak 63% ispitanika tvrdi da su sertifikovani pojedinci mnogo produktivniji, samim tim i uspešniji od njihovih nesertifikovanih kolega. Polovina ispitanih IT stručnjaka otkrilo je da su do povišica došli zahvaljujući sertifikacijama i da im je tek ovo dodatno usavršavanje omogućilo dobijanje željenog statusa na poslu.

www.atc.rs

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#205)

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , ,