Zoom: Kad korisnici sabotiraju sastanke

Od početka pandemije mnoge aktivnosti su se preselile u online sferu, pa je Zoom postao simbol za poslovne sastanke. U međuvremenu su se pojavili i načini za ometanje sastanaka, pa je nakon Zoombombinga red došao i na Zoom Escaper.

PCPress.rs Image

Servisi za video pozive su od početka pandemije postali nerazdvojivi deo života za mnoge zaposlene, ali i za učenike, te one koji preko njih komuniciraju s porodicom i prijateljima. Sa većim brojem korisnika dolaze i kompleksniji problemi, pa je negde usput nastao i takozvani “zoombombing,” termin kojim se opisuju oni trenuci kada internet trolovi nasilno pristupe privatnim Zoom sastancima, u nameri da maltretiraju učesnike. U međuvremenu su se javila brojna rešenja za ovaj problem, ali poslednja istraživanja ukazuju na to da ni jedno nije dovoljno efikasno.

Budući da su se mnoge škole preorijentisale na online nastavu, i nasilnici su prinuđeni da menjaju svoje taktike, i žrtve potraže u virtuelnim prostorima. Tako su napadači već u aprilu 2020. počeli da ciljaju aplikacije za video pozive, poput Zoom i Google Hangouts, a kako bi pronašli način da maltretiraju učenike, ali i nastavnike. U pitanju je ponašanje koje niko nije očekivao, a koje je ponelo ime “zoombombing“. Početkom 2020. se govorilo o taktici u okviru koje su se napadači okupljali preko aplikacije Discord, kako bi udruženim snagama planirali ometanje časova. Nakon toga su krstarili društvenim mrežama u potrazi za javnim Zoom okupljanjima, te primali narudžbine od učenika koji su želeli da časovi koje pohađaju postanu meta napada.

Pročitajte i:  Discord testira novu opciju Watch Together

PCPress.rs Image

Zoom Escaper je nešto drugačije rešenje – free web widget koji korisnicima omogućava da sastanku dodaju različite lažne audio efekte, drugim rečima: razloge da napuste sastanak. Efekti uključuju pseći lavež, buku koju prave građevinski radovi, dečji plač, čak i elemente koji simuliraju smetnje. Izgleda da je novo doba donelo novu vrstu kreativnosti, koja će potrajati bar dok opasnost od virusa ne prođe.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,