BIZIT 2022

Žulijan Asanž može biti isporučen SAD-u

Apelacioni sud u Velikoj Britaniji poništio je prethodnu odluku da osnivač Wikileaks-a ne bi trebalo da bude izručen SAD-u zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje. Odluka otvara vrata Asanžu da bude izručen SAD-u, gde bi se suočio sa optužbama za špijunažu zbog objavljivanja vladinih dokumenata.

Žulijan Asanž može biti isporučen SAD-u

Žulijan Asanž bi kaznu mogao služiti u Australiji

Sudija nižeg suda prvobitno je presudila da američki sistem krivičnog pravosuđa predstavlja rizik za Asanžovo fizičko zdravlje. Ona je smatrala da postoji rizik za gospodina Asanža da izvrši samoubistvo, ako bi se izdao nalog za ekstradiciju. U svojoj žalbi, međutim, američka vlada je tvrdila da Asanž nije imao istoriju ozbiljne i trajne mentalne bolesti koja bi ukazivala na bilo kakav rizik od samopovređivanja. Američki advokati su takođe rekli britanskim sudijama da bi, ako izruče Asanža, on mogao da služi zatvorsku kaznu u svojoj matičnoj zemlji Australiji. Visoki sud u Londonu odlučio je da su ta uveravanja dovoljna da garantuju da će se prema Asanžu postupati humano.

Konačna odluka o njegovom izručenju sada je u rukama ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije, iako Asanž ima mogućnost žalbe. Američka vlada je optužila Asanža u 17 optužbi za špijunažu, zajedno sa jednom optužbom za zloupotrebu računara zbog objavljivanja procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Maksimalna kazna je 175 godina zatvora, iako su američki advokati rekli da je najduža kazna ikada izrečena za ovo delo 63 meseca. Asanžu je odbijena kaucija zbog opasnosti od bekstva i nalazi se u londonskom zatvoru Belmarsh sa visokim stepenom bezbednosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: