TrendMicro

Zviždači-uzbunjivači govore da je Microsoft upleten u podmićivanje širom sveta

Bivši menadžer Microsoft-a Yasser Elabd je naveo da ga je Microsoft otpustio nakon što je upozorio rukovodstvo na radno mesto gde se zaposleni redovno podmićuju. On dalje navodi da su ga pokušaji da ukaže na svoju zabrinutost doveli do odmazde unutar Microsoft-a od strane menadžera i konačnog otkaza.

PCPress.rs Image

Microsoft navodno imao afere i sa državnim vrhovima

Elabd tvrdi da je radio za Microsoft između 1998. i 2018. godine i da je imao nadzor nad poslovnim investicionim fondom na Bliskom istoku i u Africi. Postao je sumnjičav prema neuobičajenim isplatama naizgled nekvalifikovanim partnerima. Bivši menadžer Microsoft-a naveo je nekoliko primera sumnjivih transakcija kojima je bio svedok tokom dve decenije rada za kompaniju u inostranstvu. U jednoj reviziji, Microsoft je dao saudijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova popust od 13,6 miliona dolara koji nikada nije stigao do vrata agencije. U 2015, nigerijski zvaničnik se požalio da je vlada platila 5,5 miliona dolara za licence za hardver koji nisu posedovali.

U drugom primeru, Ministarstvo obrazovanja Katara platilo je 9,5 miliona dolara, u periodu od sedam godina, za Microsoft Office i Windows licence koje su ostale neiskorišćene. Revizori su kasnije otkrili da zaposleni u toj agenciji nisu ni imali pristup računarima. Elabd tvrdi da su njegovi pokušaji da upozori menadžere doveli do toga da je jedan menadžer vikao na njega. Nakon što je otpušten, Elabd je napisao da je svoju dokumentaciju predao Ministarstvu pravde koje je odbilo da preuzme njegov slučaj.

Pročitajte i:  Microsoft objavio da će delovi za Surface biti dostupni u 2023. godini

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: