N Central domination

Zvuk za ličnu upotrebu

Kvalitetan video‑zapis treba da prati i kvalitetan zvuk. Ovog puta akcenat ću staviti na „nosivi“ zvuk, jer mi se čini da donosi više noviteta od standardnih audio‑sistema zasnovanih na x.y broju zvučnika, kao i na nove reinkarnacije starih proizvoda.

Kao slepi miš

5Sećate li se scene iz filma „Povratak u budućnost 2“ u kojoj se patike prilagođavaju obliku Martijeve noge? Zamislite sada budućnost u kojoj će se zvuk iz slušalica podešavati prema obliku ušne školjke slušaoca. U stvari, ne morate da zamišljate, JBL je to već napravio na svom modelu over ear slušalica, Everest 700 Elite. Na prvi pogled deluju kao obične Bluetooth slušalice koje se drže na glavi, ali koriste specijalnu TruNote tehnologiju zvučne kalibracije. Sistem se sastoji iz aktivnog mikrofona koji prigušuje šumove i ultrasoničnog pulsa koji se odašilje u ušnu školjku u cilju detektovanja distorzija i prepreka koje mogu da priguše određene frekvencije zvuka. Princip je sličan radarskoj detekciji ili onoj koju koriste slepi miševi prilikom orijentacije u prostoru. Jedino što se ovde na osnovu tih informacija podešava način na koji slušalice reprodukuju zvuk kako bi do uha uvek stigao optimalan kvalitet zvučnog zapisa.

Kompanija Harman Kardon, u čijem sastavu se nalazi JBL, tvrdi da različite konture ušne školjke mogu da utiču na distorziju zvuka, a JBL Everest 700 Elite može to da eliminiše. Time će se dobiti najbolji mogući zvuk po sasvim pristojnoj ceni (oko 280 evra), a slušalice će biti dostupne u Evropi tokom oktobra.

Za automobil i šetnju

6Veza za slušalicama preko Bluetooth‑a danas je uobičajena, od handsfree slušalica za kola pa do kvalitetnih audio‑slušalica. Onkyo W800BT su male in‑ear slušalice koje nemaju bukvalno nijedan kabl ili žicu koja ih povezuje. Svaka slušalica je zasebna i posebno se preko Bluetooth konekcije povezuje sa izvorom zvuka. Drugim rečima, može da se koristi u mono‑varijanti (recimo u kolima) ili stereo, za slušanje muzike dok se šetate ili radite nešto na računaru. Iako su male po dimenzijama, ugrađena baterija obezbeđuje 12 časova reprodukcije. Ideja je jednostavna, samo je trebalo setiti se. U trenutku pisanja ovog teksta nisu bile dostupne informacije o ceni i datumu pojavljivanja na tržištu.

 

 

 

Povratak vinila

8Povodom 50. godišnjice Technics brenda, Panasonic je predstavio prototip gramofona koji je spojio prošlost i budućnost. Kao osnova uzeta je legendarna serija Technics gramofona SL‑1200 koja sada donosi kombinaciju „stare“ akustične i napredne digitalne tehnologije u cilju da ljubiteljima „pucketavog“ zvuka obezbedi najbolji audio‑ugođaj. Unapređen je i direct‑drive motor, koji obezbeđuje mirniju rotaciju ploča. Prototip koji je predstavljen na sajmu bio je izrađen od aluminijuma, a očekuje se da će gramofoni moći da se kupe tokom sledeće godine. Cena još nije poznata.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
SBB