Top50 Glas publike

ZX Spectrum Vega+: klasični kućni kompjuter vraća se u obliku ručne konzole

Jedan od najpopularnijih kućnih računara iz osamdesetih godina prošlog veka, ZX Spectrum, uskoro će doživeti reinkarnaciju, ovog puta u obliku ručne konzole. Projekat je objavljen je na IndieGoGo crowfunding platformi i traženih 100.000 funti dostigao je za samo 48 časova.

PCPress.rs Image

Uređaj je nazvan ZX Spectrum Vega+, a proizvođač je Retro Computers, kompanija u kojoj Sir Clive Sinclair ima udeo u vlasništvu. Za sada postoji potpuno funkcionalan prototip Vega+ uređaja, a kampanju na IndieGoGo platformi otvorena je da bi se prikupila sredstva za početak masovne proizvodnje. Niko, pa ni sam proizvođač nije očekivao da će za samo dva dana prikupiti više od 130.000 funti, koje je doniralo 1100 osoba. Svi koji su donirali više od 100 funti, dobiće svoj primerak konzole, negde tokom leta.

Tehnologiju koja stoji iza Vega+ konzole razvio je tim pod vođstvom Kris Smita, koji je učestvovao i na razvoju originalnog ZX Spectrum-a. Za dizajn je zaslužan Rik Dikinson, čovek koji je dizajnirao ZX80, ZX81, ZX Spectrum i QL kompjutere.

Duh starog Spectrum-a prožima ovu konzolu na najrazličitije načine. Na kućištu je ugraviran dobro poznat Sinclair logo, a tu su i prepoznatljive dugine boje. Uz to, konzola će sadržavati više od 1000 preinstaliranih igara za ZX Spectrum, koje će moći da se igraju na ekranu konzole ili na TV-u.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,