Računari i Galaksija

Dobro arhiviranje podataka

Dobro arhiviranje podataka

7zip

7‑Zip je mali i jednostavan program za kompresiju i arhiviranje podataka i predstavlja odličan izbor među besplatnim arhiverima. Ovaj program sadrži sopstveno okruženje za rad sa fajlovima, a operacije arhiviranja i raspakivanja mogu se olakšati integracijom sa Windows Explorer‑om tako da se ove opcije mogu aktivirati desnim klikom iz kontekstnog menija.

7‑Zip podržava većinu standardnih formata arhiva, uključujući ZIP, RAR, ARJ, CAB, LZH, ISO, MSI itd. Podržani su i specijalne arhive koje sistemi za virtualizaciju koriste za virtuelne diskove, poput formata VMDK (VMware), VDI (VirtualBox) i VHD (Microsoft). Sopstveni format .7Z pruža bolji stepen kompresije nego .ZIP, ali uz cenu u vidu dosta sporijeg rada kod arhiviranja podataka. U slučaju .7Z i .ZIP formata podržano je sigurno šifrovanje podataka 256‑bitnim AES ključevima. Zavisno od vrste podataka koji se kompresuju, .7Z može doneti do uštede od nekoliko procenata pa do preko 30% (pa i više u nekim slučajevima), ali vreme arhiviranja može biti nekoliko puta duže u odnosu na .ZIP format.

Zavisno od izabranog formata i metoda kompresije, 7‑Zip nudi mogućnost paralelnog rada na više procesorskih jezgara i podešavanja memorijskih zahteva, što može uticati na bolje performanse arhiviranja.

Dinamika razvoja programa 7‑Zip je bila takva da je donedavno poslednja stabilna verzija v9.20 objavljena još krajem 2010. Posle više od pet godina i većeg broja beta verzija, objavljena je konačno nova stabilna verzija 15.12. Novije verzije su donela razna funkcionalna poboljšanja, pre svega u podršci za nove formate arhiva kao što su nove varijante RAR formata, proširenu podršku za virtuelne diskove i slike Linux sistema fajlova.

7‑Zip je besplatan program koji se razvija kao projekat otvorenog koda i može se preuzeti s matične strane projekta sourceforge.net/projects/sevenzip/, kao i sa www.7‑zip.org.

 Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,