Kada stižu redizajnirani MacBook Pro od 14 i 16 inča?

Redizajnirani MacBook Pro od 14 i 16 inča, dva su modela koja će korisititi predstojeći Apple-ov M1X procesor.

PCPress.rs Image

Apple-ov procesor M1, predstavljen 2020, pored 13-inčnog MacBook Pro-a, koristiće i modeli od 14 i 16 inča. Međutim, važno je napomenuti da Apple tek treba da potvrdi da 14 i 16-inčni redizajnirani modeli postoje, da bi se saznalo i kada će biti lansirani. Za sada, samo kruže glasine o tome kada će se modeli pojaviti.

Kada će se modeli pojaviti?

Sa sajta Macrummors saznajemo da je jedan od najpouzdanijih analitičara Apple-ovih proizvoda, Ming-Chi Kuo, još u januaru rekao investitorima da se MacBook Pro od 14 i 16 inča ne očekuju pre 3. kvartala 2021. godine, što je u još jednom izveštaju i potvrdio.

Mark Gurman, sa sajta Bloomberg, potvrdio je da modeli izlaze između septembra i novembra 2021, a u oktobru je potvrdio lansiranje u narednih nekoliko nedelja. Kompanija DigiTimes, koja je, takođe, pojavu ovog spektra Apple-ovih proizvoda najavljivala u septembru, kasnije je pretpostavila da je razlog kašnjenju uređaja – nedostatak čipova.

Pročitajte i:  M1 Mac Mini u Wii kućištu

Na kraju, postoji izveštaj evroazijske ekonomske komisije i izveštaj sa francuskog sajta “Consomac”, u kojima se nenajavljeni modeli vide, pa se iz toga može zaključiti da se predstavljanje može dogoditi u narednih nekoliko meseci. Ako je verovati izveštaju DigiTimes-a, količine raspoloživih uređaja biće ograničene.

Koliko će modeli koštati?

Uzevši u obzir da Apple ne voli da proizvodima između različitih generacija diže cene, postoje procene da će cena modela od 14 inča biti slična ceni od 13, a redizajnirani 16-inčni laptop, imaće cenu sličnu postojećem, 16-inčnom modelu. 

Neki su izneli mišljenja da će 14 i 16-inčne verzije rešiti postojeći jaz u performansama između postojećih 13 i 16-inčnih mekbukova, pa je opravdano pretpostaviti da će se ovo odraziti i na cenu.

Procesorska snaga

Pošto postoje različita nagađanja po pitanju karakteristika ažuriranih MacBook Pro modela, iznećemo samo ona koja se odnose na procesor.

Najvažnije nagađanje tiče se snage procesora ažuriranog MacBook Pro od 16 inča, za koji se spekuliše da bi mogao biti 12- jezgarni M1 2021 procesor. Razlika u odnosu na postojeći 16-inčni model je u tome što pomenuti model podrazumeva 6 i 9-jezgarnu varijantu.

Pročitajte i:  Proizvođač iPhone-a Foxconn beleži pad prihoda

Osim toga, postoje glasine da će 12-jezgarni čip biti za 14-inčni MacBook Pro, a da će 16- inčni dobiti varijantu od 16 jezgara. Ovo je, ranije, imenovano kao M1X.

Međutim, Mark Gurman sa Bloomer-a, u dva navrata iznosi mišljenje da će obe M1X varijante MacBook-ova ponuditi po 10 CPU jezgara, od toga 8 jezgara visokih performansi i 2 štedljiva jezgra. On za M1X kaže da je grafički intenzivniji  i profesionalno fokusiran M1 čip. Za sada su sve ovo samo mogućnosti, ali još uvek ništa zvanično nije potvrđeno od strane Apple-a.

Izvor: techadvisor

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

One thought on “Kada stižu redizajnirani MacBook Pro od 14 i 16 inča?

  • 13. October 2021. at 14:46
    Permalink

    Lol, pa event je najavljen za 5 dana (18.oktobar), nema sta da se nagadja kada ce biti predstavljeni.

Comments are closed.