Libre Office

Libre Office

LibreOffice

LibreOffice je paket aplikacija za produktivno korišćenje računara koji, zavisno od nivoa potreba korisnika, može da bude solidna besplatna alternativa za Microsoft Office. LibreOffice razvija neprofitna organizacija The Document Foundation, koju su svojevremeno osnovali istaknuti članovi OpenOffice.org zajednice u cilju nastavka daljeg razvija besplatnog paketa aplikacija.

Glavne komponente paketa LibreOffice su program za obradu dokumenata Writer, alat za rad sa podacima u tabelarnom formatu Calc i aplikacija za kreiranje prezentacija Impress. Ovi programi se mogu koristiti kao zamena za Microsoft Office aplikacije Word, Excel i PowerPoint, uz pomalo zastareli izgled okruženja koji podseća na starije verzije Office paketa, pre uvođenja ribbon palete sa alatima. LibreOffice takođe sadrži dobar alat za unos matematičkih formula Math, paket za grafičku obradu i vektorsko crtanje Draw, te bazu podataka Base.

Najnovija generacija softvera LibreOffice 5 je donela umereni broj novih opcija, među kojima se izdvajaju funkcionalna poboljšanja i nove formule u aplikaciji Calc. Značajna su poboljšanja u filterima za izvoz i uvoz dokumenata u Microsoft Office kompatibilnim formatima, koji sada konačno bez problema mogu da konvertuju nove Word i Excel dokumente. LibreOffice 5 je doneo i nekoliko promena u korisničkom okruženju, sa novim ikonama, poboljšanim sistemom menija i opcijama za rad sa stilovima.

Važan novitet je podrška za Android mobilne platforme, u vidu LibreOffice Viewer aplikacije. U aktuelnoj verziji ova aplikacija može poslužiti pre svega za pregled dokumenata. Postoje mogućnosti za obradu dokumenata koje se mogu uključiti u podešavanima aplikacije, ali ove mogućnosti su još uvek u fazi razvija i nisu dovoljno stabilne za ozbiljniji rad.

Prilikom instalacije programa, može se odabrati dodatna podrška za srpski jezik, za ćirilično i latinično pismo. Za ovo je potrebno izabrati prilagođenu instalaciju (opcija instalacije Custom) i označiti srpski jezik na dva mesta – među opcionim komponentama za rečnike (Optional Components, Dictionares), kao i u dodatnim jezicima za korisničko okruženje (Additional user interface languages). Posle toga LibreOffice instalacija će uključiti rečnik za kontrolu spelovanja, pravila razdvajanja reči i prikaz (skoro) svih opcija i poruka okruženja na srpskom jeziku.

Matična Web stranica projekta LibreOffice na srpskom jeziku je sr.libreoffice.org. Odatle možete da preuzmete instalaciju za različite podržane platforme – Windows, Mac OS X i nekoliko popularnih distribucija Linux‑a. 

Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,