BIZIT plus

Windows: Send to

Windows: Send to

WindowsBajtoviSendTo

Kada intenzivno radimo sa fajlovima – otvaramo ih, ispravljamo i kopiramo između često korišćenih foldera ili eksternih USB diskova, zgodno je koristiti opciju Send to. Izaberemo fajl ili grupu fajlova i nakon toga desnim klikom na izabrano otvorimo kontekstni meni. Ovde nas, između ostalog, čeka i sjajna stavka Send to koja u zavisnosti od konteksta menja sadržaj. U zavisnosti od tipa objekta, tj. fajla za koji smo pokrenuli meni, ponekad će se u odnosu na standardne, pojavljivati i nove stavke koje imaju smisla, odnosno nestajati one koje su neprimenjive u datom slučaju. Jedanput kada se naviknete na korišćenje mogućnosti Send to, postaćete posvećeni poklonik koji će verovatno poželeti da ode i korak dalje.

Prvi korak je dodavanje novih stavki u Send to. Otvorimo Windows Explorer prozor i u njegov adresni prostor otkucajmo %APPDATA%\Microsoft\Windows\SendTo i potvrdimo sa Enter. Otvoriće se sistemski folder u kojem se nalaze objekti koji se pojavljuju u meniju i koje možemo da brišemo ili još bolje da dodajemo nove. Dovoljno je da željenu prečicu do programa ili uređaja, tj. foldera prevučemo u tekući folder i pojaviće se nova stavka u Send to meniju svaki naredni put nakon famoznog desnog klika. Na ovaj način možete da podesite Send to servis, ali pravo poliranje tek nastupa!

Pročitajte i:  Google smatra da ChromeOS Flex može da zameni Windows u poslovnom okruženju

Kad obavite ovaj prvi korak, poželećete i da potrčite pomoću još moćnijeg alata koji se oslanja na standardni Windows Send to. Poslastica koja ide još dalje od ovih prilagođavanja nalazi se na Web adresi www.gabrieleponti.com. Tu nas očekuje besplatni Send To Toys softver za sve verzije Windows‑a, od XP do 10, pomoću kojeg možemo fino da podesimo ovaj segment. Program Send To Toys poseduje Control Panel Applet koji jednostavnije, a u isto vreme moćnije, upravlja sadržajem Send To menija.

Add to Send To menu i Remove from Send To menu personalizuje uređaje, foldere i programe Send To menija. Send To Clipboard (as content) kopira sadržaj fajla i smešta ga na clipboard. Podržana je većina formata za čuvanje teksta i slika. Opcija Send To Clipboard (as name) kopira ime fajla ili fajlova na clipboard. Kada držite pritisnut taster CTRL, možete da promenite i podešavanja ekstenzije. Naredna mogućnost je Send To Clipboard command line utility koji kopira izlaz koji komanda daje direktno na clipboard. Ukoliko otkucate SENDTOCLIP /? u komandnom promptu, dobićete detaljnije informacije o dodatnim zanimljivim opcijama koje se otvaraju pred vama.

Pročitajte i:  Hakeri poznati kao Lazarus grupa iskoristili su Windows zero-day ranjivost kako bi stekli kernel privilegije

Sledi Send To Command Prompt koji otvara DOS console window u odabranom folderu ako ste ga izvršili nad folderom, a ukoliko je vaš izbor fajl, onda će se u odgovarajućem folderu pojaviti i na promptu otkucano ime odabranog fajla. Uz to, ako držimo pritisnut Ctrl taster dok ovo radimo, aktivni direktorijum prebaciće se na drugi folder, a ako držimo Shift, onda ćemo primorati Windows da koristi klasično Command.com okruženje, bez obzira na instaliranu verziju Windows‑a.

Naredna mogućnost je Send To Default Mail Recipient koji automatski, korišćenjem podrazumevanog mail klijenta kreira novi mail sa odabranim fajlom kao prilogom podrazumevanim primaocima. Pritisnite taster Ctrl i moći ćete da promenite podešavanja ove ekstenzije. Send To Favorites automatski dodaje prečicu ka fajlu u listu Favorites, a pritisnut Ctrl taster pre izvršenja otvara Add Favorite dijalog za finije podešavanje.

Send To Folder… šalje fajl(ove) u drugi folder, uz dijalog u kome određujete gde želite da ih iskopirate, prebacite ili pošaljete prečicu. Podrazumevano je kopiranje, a prebacivanje se postiže u kombinaciji s tasterom Shift. Ctrl+Shift omogućavaju kreiranje odgovarajuće prečice.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Prelazimo na Send To Quick Launch koji dodaje prečicu u Quick Launch toolbar, a tu je i Send To Recycle Bin koji šalje fajlove u kantu za đubre; pritisnut Ctrl omogućava njihovo trajno uklanjanje. Na kraju imamo i Send To Run… koji šalje fajl(ove) komandnom dijalogu Run.

Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,