Računari i Galaksija

Word: Lako do šablona

Word: Lako do šablona

WordBajtovi228

Osnovna namena Word‑a je da napravi funkcionalan i koristan dokument koji efektno i profesionalno prikazuje rezultate vašeg rada. Pravu snagu ovaj program oslobađa u naprednom standardizovanom korišćenju raznovrsnih mogućnosti. Ruku na srce, prosečan korisnik samostalno uspeva da dopre samo do delića onoga što Word zaista može, a ukoliko bi hteo da koristi sve mogućnosti, potrošio bi više vremena na formatiranje nego na samo pisanje. S druge strane, dokument umemo da sastavimo sami, ali ne leži nam svima grafika i ne umemo baš svi da se bavimo dizajnom.

Rešenje koje savladava problem standardnog ulepšavanja zove se Template. Šablon dokumenti omogućavaju standardizovani kvalitet teksta koji postaju prepoznatljivi u internoj i eksternoj komunikaciji firme. Ukoliko dođete do grafičkog uređenja formata koji dobro komunicira sa čitaocem, pojačaćete snagu činjenica kojima baratate. Suština je iznad forme, ali forma drastično utiče na to da li će vaše činjenice uopšte biti primećene i prihvaćene. Pronađite ili napravite dobre šablone i svi će vas shvatiti mnogo ozbiljnije, kao kada dođete na poslovni sastanak prikladno obučeni i ostavite dobar utisak i pre nego što počnete svoju prezentaciju.

S obzirom na to da je izrada profesionalnih šablona dugotrajan i naporan posao koji iziskuje i iskustvo u grafičkom radu, kao i osećaj za estetiku, postoje i prečice za pristojna rešenja. Microsoft je mislio na naše potrebe pa je pripremio solidnu kolekciju šablona na sajtu Office.com. Potrebno je da kliknete na File ribbon tab i uđete u takozvani Backstage pogled i nakon toga kliknete na New. Dobićete dvadesetak spremnih šablona i mogućnost da pretražujete dok ne pronađete ono što vam je zaista potrebno. Kada dođete do nečeg što obećava, kliknite na thumbnail umanjeni prikaz sadržaja da biste videli kako template zaista izgleda. Ukoliko je to ono što želite, možete da ga snimite i dalje koristite.

Na Google upit free professional Word templates dobićete oko 160.000 rezultata, dakle šablona ima mnogo, a još više se o njima priča. Korisnih uputstava i saveta ima napretek, kao i kvalitetnih primera od kojih možete da počnete. Ako malo precizirate upit, moći ćete da pronađete i konkretan šablon za svaku specifičnu namenu. Kada jednom preuzmete besplatne šablone, možete da ih podesite prema svojim potrebama i svom ukusu. Fino podešavanje već dobrog šablona mnogo je jednostavnije od pravljenja novog.

Da li da se ograničite na šablone sa sajta Office.com ili da se upustite u avanturu slobodnog kopanja po širokom Internetu? S obzirom na to da je vrlo jednostavna sigurnosna zloupotreba šablona, preporučujemo da budete oprezni. Postoje hiljade predivnih nezavisnih download‑a, ali upoznajte se s bezbednim primerima koje je Microsoft proverio i odobrio, a tek kada postanete majstori zanata, oprezno krenite da istražujete ostatak ponude. Na sreću, svi dokumenti standardnih formata i ekstenzija koje preuzmemo sa Interneta podrazumevano se otvaraju u Protected View režimu rada, koji je u stvari namenjen samo čitanju, ali ne i izvršavanju koda i pisanju. Template fajlove ne možete efektivno da koristite u Protected View režimu, ali možete da ih pregledate; ako vam se svide, a uz to i potiču s mesta koje ima mnogo posetilaca a malo pritužbi, možete da im skinete zaštitu i snimite ih za dalje prilagođavanje i korišćenje. Ako ne zadovoljavaju standarde, ne ulivaju vam poverenje ili vam jednostavno nisu zaista potrebni, najbolje je da ih bez uklanjanja zaštite obrišete.

 

Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,