AI slike preplavile društvene mreže

Portreti koji su nastali uz pomoć veštačke inteligencije opsedaju društvene mreže, pa retko ko može da im odoli. Tu su i drugi generatori slika, pa je sve više onih koji tvrde da se funkcija fotografije polako menja.

PCPress.rs Image

Za portrete su odgovorne aplikacije za obradu fotografija Prisma AI, te Lensa, a funkcionišu tako što selfije transformišu u moćne avatare. Ističe se da se ne radi o filterima, budući da se od korisnika traži da na aplikacije otpreme između 10 i 20 fotografija, a kako bi dobili magične avatare u zanimljivim okruženjima. Kao što je obično slučaj s popularnim stvarima, aplikacije nisu besplatne, a onima koji ih koriste se preporučuje da prvo pročitaju na šta pristaju kad pošalju svoje portrete.

Tu je i midjourney.com koji fotografije pravi na osnovu teksta koji se unese, a rezultati su prava umetnička dela. Iako ne mogu da pobede autorska dela ljudskih fotografa, dobijene slike su daleko bolje nego što je bilo ko mogao da zamisli. Korisnicima nije potreban nikakav umetnički talenat, već samo sposobnost da što detaljnije opišu ono što žele. Što je zahtev bolje artikulisan, to su krajnju rezultati magičniji.

Pročitajte i:  Meta istražuje razvoj AI slušalica sa kamerama

Svet se polako menja, pa i onaj umetnički. Sigurno je da ćemo još dugo više ceniti ono što su stvorili pravi umetnici, ali je ovaj napredak pokazatelj da se AI razvija sve brže i brže. Neki kažu previše brzo.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: