ePlaneta

Akrobata leti snažno

A moglo bi biti važno. Adobe Document Cloud napreduje, a njegov centar predstavlja upravo Adobe Acrobat DC. Pretplatnicima na ovaj servis na raspolaganju su nove, januarske mogućnosti.

PCPress.rs ImageZa Acrobat sigurno znate već odavno, a PDF je do te mere postao standard za slanje dokumenata da je gotovo nepristojno poslati prilog uz e‑mail u bilo kom drugom formatu. Suvišno je napominjati da svi programi iz Adobe Creative Cloud paketa, čitaju, pišu, a najčešće i edituju PDF format koji je tokom proteklih godina iz štampe pronašao put do univerzalnog multimedijalnog kontejnera za razne vrste zapisa, čitljivih na svim uređajima. Adobe Document Cloud vraća primat štampanoj formi ili bar nečemu što liči na papir, uobičajeni „kontejner“ znanja i informaciju predigitalne ere.

Zanimljivo je da ćete sada na pomen kreativnosti češće pomisliti na digitalne tvorevine nego na štampanu. S druge strane, štampano, ili forma štampanog, su još uvek ostali svojevrsna svetinja kad je u pitanju posao – bilo da se radi o dokumentaciji, zvaničnim dopisima ili ugovorima koje treba potpisati. Naravno, postoji težnja da se sve to prebaci u digitalnu formu, pa je Document Cloud koncept podređen tome da kreirate i popunjavate formulare, šaljete upite, zajednički radite na dokumentima i, na kraju, potpisom overite ono što je postignuto ili zaključeno – baš kao u stvarnom svetu dokumenata i ugovora. Tako je Acrobat DC suštinsko jezgro Document Cloud‑a u kome možete da obavite sve navedeno.

Kad je u pitanju dokumentacija koja ima bilo kakav suštinski značaj, poput važne međukompanijske prepiske, predugovora ili  krajnjih ugovora koji se tiču mnogih ljudi i njihovih života, onda je nečiji potpis na dokumentu od velike važnosti. Adobe je upravo segmentu potpisivanja dokumenata poklonio veliku pažnju. Nećete ipak moći da se potpisujete ako niste pretplatnik Adobe DC servisa, jer je vaš potpis suštinski nevidljiv i kreiran uz pomno šifrovanje. Ali možete i vizuelno da ga doterate da vaš potpis zaista izgleda kao zvanični potpis na papiru, a u januarskom osveženju Adobe je dodao i mogućnost ručnog potpisa koji ćete kreirati na licu mesta, prstom ili olovkom.

Adobe je omogućio i kreiranje potpisa u programu Acrobat Reader DC, kojim ne možete da kreirate formulare, ali možete da ih popunite i potpišete. Ako imamo u vidu da se najavljena prolećna verzija Windows‑a 10 (Creator Update) snažno oslanja na Ink tehnologiju i ponovo nas vraća na upotrebu olovke u raznim aplikacijama, logično je da Adobe bude jedna od prvih kompanija koja će to podržati.

Olovku možete da koristite i bez selekcije alata iz menija – uz saradnju s novim Windows‑om, Acrobat će prepoznati kad želite da pišete, brišete ili izvedete bilo koju drugu akciju podržanu u načinu rada s olovkom. Još jedna značajna novost je mogućnost korišćenja SharePoint servisa za stvarnu i istovremenu kolaboraciju na dokumentu.

Da biste nešto potpisali, dokument mora i da se napravi. Pored standardnog pretvaranja dokumenata svih vrsta u PDF koje Acrobat odavno nudi, unapređena je obrada dokumenata koji su skenirani ili fotografisani, pa je lako dobiti čitljiv dokument čak i ako je snimljen kamerom skromnog mobilnog telefona. Priprema formulara je takođe unapređena, pa ćete standardnim listama, ček‑boksovima i tasterima za izbor lakše baratati, a uvedena su i nova polja. Polje za izbor datuma automatski proverava validnost izbora i praktično ne dozvoljava unos nepostojećeg datuma, a polje za sliku omogućava izbor i manje‑više automatski izrez slike koja se ubacuje u formular.

Kad su u pitanju slike, veliki iskorak je načinjen u poređenju PDF datoteka. Kao predmet promene sada se ne navodi cela slika, već je označen i deo slike na kome su vršene izmene, što je možda od veće važnosti za detekciju finijih pokušaja falsifikovanja dokumenata.

U januarskom Acrobat DC izdanju najviše pažnje je posvećeno kolaboraciji, praćenju dokumena, praćenju izmena u njima i regulativi potpisivanja koja je sada u velikoj meri usklađena s propisima EU. Za one kojima to još uvek izgleda daleko od naših potreba, sitne izmene i dopune u kreiranju i editovanju dokumenata olakšaće vam rad u svakodnevnom radu s dokumentima koji će izgledati sve bolje i profesionalnije.

www.extreme.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,