Dahua

Android SOS i zloupotreba hitnih poziva

Slučaj Android opcije za pozivanje hitnih službi u Ujedinjenom Kraljevstvu ukazuje na to kako korisnici mogu da zloupotrebljavaju inače korisne funkcije, te stanu na put onima kojima je pomoć zaista potrebna.

PCPress.rs Image

Nedavno je zabeležen porast lažnih poziva upućenih hitnim službama u Ujedinjenom Kraljevstvu, a najveći broj je u vezi sa SOS funkcijom na Android telefonima. Funkcija je na ove uređaje stigla s ažuriranjem koje je objavljeno u februaru 2023. godine, a eksperti ističu da svaki lažni poziv operatorima oduzima oko 20 minuta, budući da moraju da se uvere da ne dolazi od nekoga kome je zaista potrebna pomoć.

Android SOS korisnicima omogućava da brzo pozovu policiju i druge hitne službe, a ako nekoliko puta pritisni taster za uključivanje i isključivanje telefona. Funkcija je toliko lako dostupna da su mnogi službe pozivali slučajno. Nešto slično se 2018. godine dogodilo i s Apple SOS funkcijom, budući da su oni koji su spavali sa Apple Watch uređajem u blizini ponekad slučajno pozivali policiju.

https://twitter.com/PoliceChiefs/status/1670032057538433025?s=20

Problem je zabeležen i u Evropi, a SOS funkcija može da se isključi ako se u podešavanjima ode u “Emergency SOS” i klikne na „off“.

Pročitajte i:  Kako da promenite svoju lokaciju na Android uređaju

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,