Nintendo emulator Delta stigao na iOS

Nije prošlo mnogo vremena otkako je Apple počeo da dozvoljava emulatore retro igara u App Store-u. Već smo videli jednu značajnu kontroverzu nakon što je kompanija povukla Game Boy emulator iGBA iz prodavnice. Ispostavilo se da je iGBA, koji se našao na vrhu liste preuzimanja, skoro kopija drugog emulatora koji je podnet na pregled.

PCPress.rs Image

Originalni emulator nastao pre više od 10 godina

Programer za GBA4iOS Riley Testut tvrdio je da je iGBA „kopija GBA4iOS“-a koji je bio prepun oglasa i tragača. Kako se ispostavilo, Testutova Delta, naslednik GBA4iOS, sada je dostupna besplatno u App Store-u.

Originalni emulator je nastao pre jedne decenije nakon što je Testut pronašao način za korisnike iPhone-a da učitaju Game Boy Advance emulator bez potrebe da naprave jailbreak na svom uređaju. Apple je na kraju zatvorio rupu u iOS-u i, naravno, Nintendo nije bio previše srećan zbog emulatora. Međutim, sada možete besplatno preuzeti Delta direktno iz App Store-a bez brige o bočnom učitavanju.

Pored GBA naslova, aplikacija podržava NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy Color i Nintendo DS igre, uz obećanje o novim platformama koje dolaze. Aplikacija podržava kontrolere trećih strana, kao i brzo čuvanje, šifre za varanje i sinhronizaciju podataka između uređaja pomoću Google diska ili Dropbox-a. Postoji čak i lokalni multiplayer za do četiri igrača, mada ćete u tom slučaju verovatno želeti da koristite iPad ili da svoj telefon preslikate na TV.

Moraćete da obezbedite sve igre koje želite da igrate na emulatoru. Da biste ostali na pravoj strani zakona, moraćete da izbacite igre koje već posedujete u ROM datoteke.

Dok korisnici iPhone-a i iPad-a izvan EU mogu direktno da uhvate Delta iz App Store-a, proces je malo drugačiji za one koji žive u EU. Testut takođe stoji iza tržišta aplikacija treće strane pod nazivom AltStore, za koje korisnici iPhone-a u EU sada mogu lakše da instaliraju verziju.

AltStore PAL je tržište otvorenog koda koje uključuje Delta, kao i još jednu aplikaciju koju je Testut razvio pod nazivom Clip, koja je menadžer clipborda. Ovo poslednje zahteva malu donaciju od najmanje jednog evra za korišćenje. Testut je primetio da on i njegov poslovni partner Šejn Gil planiraju da otvore AltStore PAL za druge aplikacije trećih strana nakon što se postaraju da sve teče glatko.

Ipak, AltStore PAL košta korisnike 1,50 evra godišnje. To pokriva naknadu za osnovnu tehnologiju koju Apple naplaćuje za svako preuzimanje tržišta aplikacija, kao i obradu plaćanja. Alternativno, možete da koristite prethodnu verziju AltStore-a, ali ćete i dalje morati da koristite računar da biste učitali aplikacije i osvežavali ih jednom nedeljno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *