BIZIT plus

Android telefoni mogu slati medicinske podatke tokom 911 poziva

Neki korisnici Android-a dobijaju ažuriranje koje bi im bukvalno moglo spasiti živote jednog dana. Korisnici Android-a koji imaju uređaj sa aplikacijom Personal Safety sada mogu da se odluče za deljenje medicinskih informacija sa onima koji prvi reaguju kada zovu ili šalju SMS-ove na 911. Ova funkcija je dostupna za korisnike iPhone-a i Apple Watch-a od uvođenja iOS-a 13.5.2020. godine.

PCPress.rs Image

Štednja vremena u osetljivim situacijama

Korisnici Android-a mogu da dodaju informacije kao što su ime pozivaoca, alergije, kontakti za hitne slučajeve i postojeća medicinska stanja. „Ovo je kada informacije koje stavite u svoj telefon postaju korisne hitnoj službi“, rekla je Tenea Reddick, direktorka ECC vatrogasne službe u Baltimoru. „Ove informacije su dostupne za korišćenje pre slanja i pre nego što odgovori stignu. To štedi toliko vremena jer već znamo na šta odgovaramo i šta nam je potrebno.“ Ova funkcija je posebno korisna ako osoba koja kontaktira 911 ne može da komunicira.

Za sada, ova funkcija je dostupna samo na Android uređajima sa aplikacijom Personal Safety, kao što su Nothing Phone 1 i Google Pixel 4 pa do Google Pixel 8 Pro. Svako sa ovim uređajima može da omogući novu funkciju tako što će otići u odeljak „Vaše informacije“ u aplikaciji Personal Safety. Odatle mogu da kliknu na „Pristup informacijama za hitne slučajeve“, a zatim na „Deli tokom hitnog poziva“.

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

Android i Apple-ovim uslugama upravlja RapidSOS, bezbednosna platforma koja bezbedno deli kritične informacije u vreme krize sa preko 16.000 911 i agencijama za reagovanje na terenu. Apple korisnici mogu da pristupe Medical ID-u, funkciji u aplikaciji Health koja, slično Androidovoj aplikaciji Personal Safety, čuva informacije kao što su krvna grupa, kontakti za hitne slučajeve, alergije i postojeća medicinska stanja. RapidSOS deli ove podatke sa onima koji prvi reaguju, koji takođe mogu da odrede lokaciju osobe ako pozovu 911 u oblasti sa uslugama poboljšanih podataka za hitne slučajeve. Korisnici Android-a takođe imaju mogućnost slanja podataka o lokaciji preko RapidSOS-a od 2018. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: