Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

Apple planira da izradi aplikaciju za upravljanje lozinkama unutar verzija operativnih sistema za iPhone i Mac, naveo je Mark Gurman.

Nova aplikacija

Nova aplikacija, jednostavno nazvana Lozinke, takmičiće se sa postojećim menadžerima lozinki kao što su 1Password i LastPass, koji obično naplaćuju mesečnu naknadu za generisanje i čuvanje jedinstvenih lozinki. Apple planira da otkrije aplikaciju na godišnjoj Worldwide Developers Conference 10. juna.

Apple već generiše i čuva jedinstvene lozinke preko iCloud Keychain-a, funkcije koja sinhronizuje lozinke na svim Apple uređajima koje posedujete. Zatim i na Windows računarima putem ekstenzije za pretraživač. Ali lozinke smeštene u iCloud Keychain-u nalaze se čudno u aplikaciji podešavanja, što ih često čini nezgodnim za pronalaženje ili promenu. Imati namensku aplikaciju za lozinke ugrađenu u Apple uređaje ne samo da bi ovo učinilo lakšim, već bi ljudima dalo još jedan razlog da ostanu u Apple ekosistemu.

Baš kao i njegovi rivali, Apple-ova aplikacija “Lozinke” će navodno deliti lozinke u različite kategorije kao što su nalozi, WiFi mreže i Passkeys. Takođe će vam omogućiti da uvezete lozinke iz rivalskih aplikacija. Zatim će ih automatski popuniti kada vaš uređaj otkrije da se prijavljujete na web stranicu ili aplikaciju. Lozinke će takođe raditi na Apple-ovom Vision Pro headset-u i baš kao Google Authenticator i Authy, podržavaće dvofaktorski verifikacione kodove. Ono što još nije jasno je da li će aplikacija Lozinke omogućiti sigurno čuvanje fajlova i slika pored lozinki. Tako nešto što nude i 1Password i LastPass.

Pročitajte i:  Apple će pogoniti AI servere svojim čipovima

Pored Lozinki, očekuje se da Apple otkrije sledeće verzije iOS-a, iPadOS-a, MacOS-a, WatchOS-a i VisionOS-a. Nove verzije softvera navodno će biti prožete potpuno novim AI funkcijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *